Redactie - 14 juni 2014

Capgemini wijst miljoenen claim rond faillissement Equihold af


Softwarebedrijf Equihold, maker van computerprogramma’s voor topsportclubs en mede opgericht door Frank Rijkaard, heeft deze week een schadeclaim van 43 miljoen euro ingediend bij Capgemini. Het bedrijf zou failliet zijn gegaan door blunders van de ict-dienstverlener.

Dit stelt de Amstelveense ondernemer Kenneth Berkleef, die bij Equihold samen met oud-voetballer Frank Rijkaard softwareprogramma’s bouwde voor topclubs als FC Barcelona en PSV, mede op voorspraak van Guus Hiddink en Johan Cruijff.

Kenneth Berkleef, voormalig eigenaar van het failliete softwarebedrijf Equihold, stelt dat 
Capgemini verantwoordelijk is voor het faillissement van zijn bedrijf. Hij legt een claim neer van 43 miljoen euro. Capgemini verwerpt met kracht de claim van Berkleef.

In de periode 2005-2010 heeft Capgemini onder leiding van het inmiddels failliete bedrijf Equihold BV mensen en kennis geleverd voor de ontwikkeling van een sportmanagementsysteem. Berkleef zegt dat 
Capgemini heeft gefaald bij de oplevering van de software. Het beloofde softwaresysteem werd niet opgeleverd, waardoor Berkleef miljoenen euro’s zegt te zijn misgelopen. 

Capgemini bestrijdt de claim, zi meldt het op zijn website. "Capgemini verwerpt met kracht de claim van de heer Berkleef en het beeld dat hij schetst van Capgemini om zijn claim te onderbouwen. Het door de heer Berkleef geclaimde bedrag kan Capgemini ook niet plaatsen. Niet alleen de inhoudelijke onderbouwing van de claim mist alle grond, ook is de claim 30 keer hoger dan de maximale schadevergoeding in het kader van de contractuele aansprakelijkheid. De claim van de heer Berkleef is gebaseerd op de veronderstelling dat Equihold de volledige regie en uitvoering voor de ontwikkeling van de applicatie aan Capgemini heeft uitbesteed. Dit is feitelijk onjuist. Equihold heeft vanaf het begin uitdrukkelijk de regierol bedongen, waaronder beslissingen over de gewenste ontwikkelrichting, functionaliteit en prioriteit."

Capgemini meldt verder: "Equihold beschikte ook over alle technische kennis om deze regierol te kunnen vervullen en de kwaliteit van de opgeleverde code te controleren. Capgemini leverde mankracht en bouwde op aanwijzing van Equihold de gewenste functionaliteit. Deze afspraak bleef gedurende de gehele contractperiode van kracht (2005-2010). Problemen ontstonden doordat Equihold specificaties te laat goedkeurde, wijzigingen op het laatste moment doorvoerde, onredelijke deadlines stelde in het licht van (niet-gecommuniceerde) afspraken met klanten en het laten ontstaan van grote betalingsachterstanden."

Capgemini besluit: "Gedurende de loop van het project heeft Equihold niet laten blijken ontevreden te zijn over de kwaliteit van de code terwijl telkenmale de code is opgeleverd en Equihold wel de technisch kennis in huis had om daarover te kunnen oordelen. In de periode 2007-2008, toen de meeste releases werden opgeleverd, stegen de klanttevredenheidscores van de door Capgemini geleverde diensten. Gemiddeld werd de dienstverlening gewaardeerd met 4,67 op een schaal van 0-5. Capgemini verzet zich dan ook uitdrukkelijk tegen de veronderstelling dat de softwarecode ondeugdelijk was. Uitvoerig onafhankelijk onderzoek van het gerenommeerde onderzoeksbureau de Software Improvement Group onderschrijft de stelling van Capgemini. Het is opmerkelijk dat Equihold pas na afloop van het project in 2010 en bij enorme betalingsachterstanden zogenaamde “problemen” ontdekt met de softwarecode. Dit ontneemt Capgemini niet alleen de mogelijkheid het vermeende probleem direct op te lossen, maar geeft ook aanleiding te veronderstellen dat andere motieven in het spel zijn."

Regelmatig wordt ook de naam van oud-voetballer Frank Rijkaard genoemd als betrokkene bij de claim. "Capgemini is zich niet bewust van enige betrokkenheid van de heer Rijkaard, zijn zaakwaarnemer zegt desgevraagd ook niets van de betrokkenheid van de heer Rijkaard bij de claim te weten", aldus de IT-dienstverlener.

Door: Witold Kepinski

 

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!