Redactie - 01 augustus 2014

Russen willen broncode van Apple en SAP


De Russische overheid wil de broncode zien van Apple en SAP, zodat ze kunnen bewijzen dat ze hun software niet beschikbaar hebben gesteld aan spionagediensten van hun eigen of andere landen.

Dit initiatief komt van het Russische Ministerie van Communicatie en Massa Media. Minister van Communicatie Nikolai Nikiforov heeft hierover gesproken met Apple’s general manager in Rusland, Peter Engrob Nielsen, en de managing director van SAP Rusland, Vyacheslav Orekhov. De Russische minsiter zegt hiermee de belangen en rechter van Russische burger te beschermen.

Tijdens de meeting haalde Nikiforov informatie van voormalig NSA-medewerker Edward Snowden erbij hoe buitenlandse diensten Rusland bespioneren. Dat is dit niet goed voor het vertrouwen in buitenlandse software en hardware. Om te bewijzen dat buitenlandse bedrijven dat niet doen, moeten ze hun broncode aan Rusland overleggen. Zo niet, dat staat de samenwerking tussen de Russische overheid met SAP en Apple op losse schroeven.

Microsoft 

Nikiforov zegt dat Microsoft sinds 2003 zijn broncode voor Windows deelt met Atlas, een Russisch technologisch institutuut dat rapporteert aan het Russische Ministerie van Communicatie en Massa Media. Microsoft is actief met zijn open source onderdeel Microsoft Open Technologies waarbij het een broncode heeft vrijgegeven voor een paar producten.

De Russen proberen meer hun data te beveiligen. Zo wil Kremlin vaker met papier communiceren, ze hebben daarvoor 20 Triumph Adler TWAIN 180 typemachines besteld.

Merkel en Obama 

Duitsland is ook voorzichtiger met Amerikaanse bedrijven, vooral sinds de telefoon van Merkel is afgeluisterd. Zo werd een contract met Verizon Communications stopgezet.

Afgelopen mei 2014 schreef Cisco ceo John Chambers een brief aan de Amerikaanse president Barack Obama dat zijn spionagediensten moeten stoppen met gesnuffel via Amerikaanse technologie in het buitenland, omdat dit gevaarlijk is voor de export. Zo vraagt China zijn banken om IBM servers te vervangen voor servers die in China zijn gemaakt. 

Door: Witold Kepinski
 
 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!