Wouter Hoeffnagel - 27 augustus 2014

Kiem en Qlik partner Synaxion ontwikkelen kwaliteitsdashboard voor scholen

KIEM, stichting voor basisonderwijs en kinderopvang, heeft in samenwerking met Qlik partner Synaxion een nieuw kwaliteitsinstrument voor het onderwijs ontwikkeld. Dit kwaliteitsdashboard, gebaseerd op het Business Discovery platform QlikView, stelt KIEM in staat om de data die verzameld wordt vanuit de aangesloten scholen visueel inzichtelijk te maken en zo scherper te sturen op de eisen van de Onderwijsinspectie en hun eigen ambities en normen. Ook maakt de oplossing het voor scholen eenvoudiger hun resultaten te rapporteren naar de overheid en andere belanghebbenden zoals de Raad van Toezicht.

Het verzamelen en analyseren van de toetsgegevens gebeurde voorheen met Parnassys en kostte het KIEM-bestuur veel tijd. Met de verzamelde data werd daarnaast weinig gedaan, terwijl het bestuur de ambitie had deze data te gebruiken om de kwaliteit van het onderwijs en de prestaties van leerlingen te verbeteren. Samen met Synaxion ontwikkelde KIEM een kwaliteitsinstrument in de vorm van een dashboard om aan deze wens gehoor te geven. Dit dashboard maakt visueel inzichtelijk wat de verschillende normen van de Onderwijsinspectie zijn, hoe scholen ervoor staan met hun intern vastgestelde normen en hoe leerlingen op verschillende KPI’s scoren ten opzichte van die normen.

Mogelijkheden benutten
Martijn Schoonaard, directeur van basisschool ’t Mulderke en kwaliteitscoördinator bij KIEM, legt uit: “Wij vinden het als bestuur belangrijk om onze scholen te stimuleren de mogelijkheden van kinderen zoveel mogelijk te benutten. Om dat voor elkaar te krijgen heb je wel goed inzicht in data nodig, maar dat komt niet vaak voor in het basisonderwijs. Het dashboard dat wij hebben ontwikkeld is uniek vanwege het integrale karakter."

"Wij kwamen nog niet eerder een instrument tegen dat zowel financieel, personeel als leerlingen als invalshoek had en waarbij we zoveel data met elkaar kunnen combineren. Denk daarbij aan de verdeling van jongens en meisjes in de klas, verwijzingen naar het speciaal onderwijs en beoordelingen van de inspectiebezoeken. Wij kunnen nu op basis van data veel scherper sturen en waar nodig interventies houden. Iets waar al langere tijd behoefte aan was, maar we nog geen mogelijkheid toe hadden. In de toekomst willen we QlikView ook gaan inzetten als basis voor een nieuw instrument: de SamenWijzer. Dit kwaliteitsinstrument ontrafelt de verwachtingen die leerkrachten van kinderen hebben en maakt visueel waar kinderen en leerkrachten samen mee aan de slag gaan. Dit leidt tot hogere betrokkenheid en tot een verbeterde interactie tussen leerkracht en kind”, aldus Schoonaard.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!