Wouter Hoeffnagel - 30 september 2014

Akamai: DDoS-aanvallen nemen wereldwijd af

Het tweede kwartaal van 2014 staat in het teken van een aantal primeurs. Voor het eerst in de geschiedenis (van het rapport) is het aantal unieke IPv4-adressen wereldwijd afgenomen ten opzichte van het vorige kwartaal. Voor het eerst ligt ook de gemiddelde connectiesnelheid boven 4 Mbps, de grens die wordt gehanteerd voor ‘breedband’. Dit is een toename van 21% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014. De hoeveelheid DDoS-aanvallen neemt tegelijkertijd wereldwijd af.

Dit blijkt uit het ‘State of the Internet’-rapport van Akamai over het tweede kwartaal van 2014. Het Akamai State of the Internet Q2 2014 rapport biedt inzicht in een aantal belangrijke wereldwijde statistieken, verzameld via het Akamai Intelligent Platform. Hierbij gaat het onder andere om netwerkconnectiviteit en verbindingssnelheden, aanvalsverkeer en de adoptie en beschikbaarheid van breedbandverbindingen.

Minder DDoS-aanvallen
Het rapport brengt DDoS-aanvallen in kaart, op basis van meldingen door klanten. Klanten hebben in het tweede kwartaal in totaal 270 aanvallen gemeld, wat minder is dan de 283 aanvallen die in het voorgaande kwartaal werden gemeld. De hoeveelheid DDoS-aanvallen is hiermee voor het tweede achtereenvolgende kwartaal afgenomen. Vergeleken met het tweede kwartaal vorig jaar bedraagt de daling 15%. Deze trend sluit aan bij de bevindingen van het Prolexic Q2 Global DDoS Attack Report, dat aangeeft dat het aantal volumetrische aanvallen (gericht op de Layers 1-4) is toegenomen, terwijl de aanvallen op applicaties (gericht op Layers 5-7) zijn afgenomen.

In Europa zijn in het tweede kwartaal 49 aanvallen gemeld, een afname van 14% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Voor het eerst sinds Akamai herhaalde aanvallen tegen hetzelfde doel registreert is het aantal klanten dat te maken kreeg met deze herhaalde aanvallen gedaald - van 26% naar 18%. Slechts twee klanten hebben meer dan vijf DDoS-aanvallen gemeld. Eén klant werd zeven keer aangevallen, terwijl het hoogste aantal herhaalde aanvallen het vorige kwartaal nog op 17 lag.

Verbindingssnelheden in Europa
Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal staat Zwitserland bovenaan de lijst van Europese landen, met een gemiddelde connectiesnelheid van 14,9 Mbps, Nederland staat op de tweede plaats met 14,3 Mbps. Vergeleken met het voorgaande kwartaal lieten alle Europese landen niet alleen een toename zien van de gemiddelde connectiesnelheden, maar ook van de gemiddelde pieksnelheden. Nederland, België en Zwitserland scoren op dit punt nu boven 50 Mbps terwijl Roemenië meer dan 60 Mbps haalt.

De opmars van snel breedband (> 10 Mbps) gaat wereldwijd in hoog tempo door. In Europa haalden Nederland, Roemenië en Zwitserland beschikt meer dan 50% van de inwoners over een dergelijke breedbandverbinding. Wereldwijd bleef ook het 4 Mbps breedband doorgroeien, met 5,6% ten opzichte van het eerste kwartaal. In Nederland, Zwitserland, Denemarken en Roemenië ligt het aantal 4 Mbps breedbandverbindingen nu boven 90%.

4K-video
Vorig kwartaal werd voor het eerst de ‘4K Readiness’ meegenomen in het ‘State of the Internet Report’. Akamai heeft deze editie opnieuw in kaart gebracht welke landen connectiesnelheden van meer dan 15 Mbps kunnen bieden. Voor streaming van 4K-video is een bandbreedte nodig van 10 tot 20 Mbps. Andere ‘readiness’-factoren, zoals de beschikbaarheid van 4K-content of tv’s en mediaspelers die 4K ondersteunen zijn niet in de bevindingen opgenomen. In het tweede kwartaal waren in de meeste Europese landen meer dan 10% van de verbindingen sneller dan 15 Mbps. Nederland staat met 30% op de tweede positie, vlak achter Zwitserland (33%). Ons land blijft Zweden (25%) op dit gebied voor.

Akamai kan op basis van verbindingspogingen nagaan of het aanvalsverkeer betreft. Op basis daarvan kan ook worden vastgesteld uit welk land dit aanvalsverkeer afkomstig is. Belangrijk is op te merken dat dit land op basis van het bron IP-adres wordt achterhaald. Dit land hoeft dan ook niet het land te zijn waar de aanvaller zich bevindt. Via een Virtual Private Network (VPN) kan internetverkeer bijvoorbeeld via servers op een geheel andere locatie ter wereld worden omgeleid, waardoor verkeer uit dit land afkomstig lijkt te zijn. In het tweede kwartaal kwam het meeste aanvalsverkeer uit China (43%). China wordt gevolgd door Indonesië (15%), waar het aantal aanvalsverkeer is verdubbeld. De Verenigde Staten is goed voor 13% van het aanvalsverkeer.

IPv4 en IPv6
Voor het eerst in de geschiedenis van het ‘State of the Internet Report’ is het aantal wereldwijde unieke IP-adressen gedaald, namelijk met 0,9%. De exacte reden hiervoor is onduidelijk. Akamai stelt dat de daling kan zijn veroorzaakt doordat providers de beperkte hoeveelheid IPv4-adressen wil sparen, maar ook het resultaat kan zijn van toegenomen IPv6-connectiviteit.

Wat betreft de overstap op IPv6 lopen kabelaars en mobiele providers voorop. Bij XS4ALL uit Nederland, Telenet en Brutele uit België en Kabel Deutschland vonden meer dan een derde van hun verzoeken om verbinding via IPv6 plaats. In de top tien van landen die overstappen op IPv6 staan zeven Europese landen. In België nam het IPv6-verkeer met meer dan een derde toe ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Mobiele verbindingen
Nederland is niet langer meer de hekkensluiter in Europa wat betreft snelheid van mobiel internet. Met een gemiddelde snelheid van 3,6 Mbps blijft Nederland dit kwartaal Roemenië (3,1 Mbps) Duitsland (3,2 Mbps),Turkije (3,2 Mbps) en België (3,5 Mbps) net voor. In Nederland bedraagt de gemiddeld mobiele pieksnelheid 15,1 Mbps, voldoende om Kroatië (9,2 Mbps) en België (9,6 Mbps) voor te blijven. De hoogste gemiddelde mobiele snelheid wordt in Europa gehaald in Slowakijke (8,0 Mbps), de hoogste gemiddelde pieksnelheid in Rusland (39,3 Mbps).

De 2014 FIFA World Cup in Brazilië is een van de grootste internetgebeurtenissen uit de recente geschiedenis, groter nog dan de Olympische Winterspelen in Sotsji die enkele maanden eerder plaatsvonden. Voor Akamai zorgde de World Cup voor enkele records, zoals ‘meeste verkeer voor één evenement’ (221,6 petabytes) en de hoogste verkeerspiek op één dag (24,14 Tbps). De halve finale Nederland-Argentinië veroorzaakte een piek van 6,87 Tbps, alleen Verenigde Staten-Duitsland en Portugal-Ghana veroorzaakten meer verkeer: 6,99 Tbps. De finale Duitsland-Argentinië kwam niet verder dan de derde plaats met 6,72 Tbps aan internetverkeer, gevolgd door Brazilië-Duitsland (5,9 Tbps). De vijfde plaats was voor België-Verenigde Staten (5,7 Tbps).

Rapport
Het complete State of the Internet-rapport over het twee kwartaal van 2014 is te vinden op de website van Akamai.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!