Witold Kepinski - 02 oktober 2014

Europese Commissie neemt Apple belastingdeal met Ierland onder de loep

De Europese Commissie neemt Apple's belastingafdrachten in Ierland onder de loep. Het opent een onderzoek naar mogelijke offshore fiscale paradijzen die Apple in Ierland heeft gebouwd met steun van de Ierse overheid.

Apple zou mogelijk kunnen worden gedwongen om de belasting terug te betalen. Het gaat mogelijk om miljoenen euro's. Een deskundige meldt aan de Guardian dat het weleens 800 miljoen dollar zou kunnen bedragen.

Het onderzoek volgt sinds Europese regeringen steeds kritischer worden op de fiscale regelingen die Amerikaanse IT-bedrijven regelen om hun inkomsten te verplaatsen naar landen met lage belastingen, zoals Ierland. Het gaat hierbij om vele miljarden dollars die van Amerika naar het buitenland wordt verplaatst.

Winst

Apple, dat een kantoor heeft in Knocknaheeny bij het Ierse Cork, beweert dat alle verschuldigde belastingen gewoon zijn betaald. Deskundigen van de Commissie zeggen echter dat Apple slechts 3,7 procent belasting op niet-Amerikaanse winst van 31 miljard van vorig jaar heeft betaald.

Starbucks

Het onderzoek kan wel 18 maanden duren en zal in eerste instantie richten op deals tussen Apple en de Ierse regering die tussen 1991 en 2007 zijn gemaakt. De Europese Commissie onderzoekt tegelijkertijd mogelijke belastingdeals van Starbucks in Nederland en Fiat in Luxemburg.

WK

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!