Wouter Hoeffnagel - 03 oktober 2014

Ook Europol is kritisch over standaard encryptie van Google en Apple

Ook Troels Oerting, hoofd van het European Cybercrime Centre (EC3) van Europol, is niet gelukkig met de encryptie die Google en Apple standaard in hun mobiele besturingsystemen willen aanzetten. De encryptie zou opsporing van criminelen en terroristen in de weg staan.

Oerting volgt met zijn uitspraken de directeur van de FBI James Comey, die eerder al kritiek uitte op de standaard encryptie en waarschuwde voor de implicaties die dit oplevert voor opsporingsinstanties. De Amerikaanse ministerie van Justitie Eric Holder riep techbedrijven daarnaast onlangs op backdoors te blijven aanbrengen in software om opsporingsinstanties de mogelijkheid te geven hun werk te doen. Zowel Comey als Holder verwezen onder andere naar ontvoeringen, waarbij het met het oog op de veiligheid van slachtoffers van groot belang is de daders zo snel mogelijk op te sporen. Comey noemde het onbegrijpelijk dat fabrikanten zichzelf buiten willen sluiten uit apparaten die zij verkopen.

'Bewijsmateriaal verzamelen wordt lastig'
Oerting gebruikt minder harde woorden, maar wijst wel op de gevaren die de maatregel met zich meebrengt. "Onherkeerbare encryptie zal het voor opsporingsinstanties erg lastig maken - misschien zelfs wel onmogelijk - bewijsmateriaal te verzamelen. Ik weet niet of iedereen zich daar bewust van is", zegt Oerting tegen The Register. "In iedere democratische samenleving moeten we opsporingsinstanties het recht geven met toestemming van een rechter en op basis van een duidelijke verdenking van criminaliteit of terrorisme informatie te verzamelen. Dit geldt voor de offline wereld en zou ook van toepassing moeten zijn op de online wereld."

"Volledige encryptie van communicatie en online storage zal het leven van criminelen en terroristen erg eenvoudig maken, terwijl opsporingsinstanties en burgers die de wet respecteren het juist moeilijk wordt gemaakt. We moeten dan ook de juiste balans vinden tussen beveiliging en vrijheid. Deze balans moet worden bepaald door burgers in een politieke en ethische discussies over een compromis."

Anonimiteit en privacy
"Het probleem zit in de verwarring tussen anonimiteit en privacy. We willen allemaal privacy en hebben dit nodig. Privacy is echter geen anonimiteit", aldus Oerting.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!