Redactie - 23 oktober 2014

OM start onderzoek naar fraude binnen ICT-branche

Het Openbaar Ministerie is gestart met een orienterend onderzoek naar fraude en het maken van onderlinge prijsafspraken bij bedrijven in de automatiseringsbranche. Het OM wil zodoende trachten vast te stellen of er voldoende aanwijzingen zijn om een strafrechtelijk onderzoek naar de sector in te kunnen stellen.

Het OM zal mogelijk worden bijgestaan in dit onderzoek door de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die al een aantal weken signalen verzamelt van mogelijke misstanden bij automatiseringsbedrijven. "Indien mogelijk wordt de informatie die wij verzamelen gedeeld met het Openbaar Ministerie", zo verklaart een woordvoerder van de ACM.

Geen actief onderzoek
Vooralsnog is er van actief onderzoek geen sprake, aldus een woordvoerder van de ACM. Hij vertelt dat de ACM vorige week een brief naar de vijftig grootste automatiseerders in Nederland stuurde. In deze brief roept de waakhond de top-50 op om melding te maken van illegale prijsafspraken en andere vormen van concurrentievervalsing. Wie misstanden meldt voor de start van het officiele actieve onderzoek, komt in aanmerking voor een lagere boete.

Zembla
Aanleiding voor het oriënterende onderzoek is onder andere de uitzending van Zembla van twee weken geleden. Hierin verklaarde het televisieprogramma op basis van interne documenten dat automatiseerder Ordina tussen 2005 en 2010 heeft gefraudeerd bij meerdere aanbestedingsprocedures van de overheid.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!