Redactie - 29 oktober 2014

De ACM staat op de stoep! Wat nu?

Justitie en de ACM onderzoeken prijsafspraken in de ICT sector, zo lezen wij in NRC Handelsblad van 22 oktober jl. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

De ACM (Autoriteit Consument & Markt) ziet toe op de goede werking van markten. Zij heeft (onder meer) tot taak afspraken die de concurrentie kunnen beperken – zoals prijsregelingen, klant – en marktverdelingen - op te sporen en streng te beboeten. Met dat doel komt de ACM vaak onverwachts met een ploegje inspecteurs bij bedrijven op bezoek, “bedrijfsbezoek” heet dat officieel. De betrokken onderneming spreekt liever over een dawn raid. Wat doet u als u dat overkomt?

  1. De receptie laat iedereen vriendelijk plaatsnemen in een aparte ruimte en waarschuwt de meest gerede bestuurder (of leidinggevende). Koffie.
  1. De bestuurder stelt de identiteit van ieder vast (kopie maken van legitimaties) en noteert (opschrijven) het doel van het onderzoek. Vervolgens belt hij een advocatenkantoor dat deskundig is op het terrein van het mededingingsrecht met het verzoek om onmiddellijk te komen. Meld de advocaat het doel van het onderzoek en het aantal inspecteurs. De inspecteurs nemen doorgaans een redelijke wachtperiode in acht alvorens te beginnen met het onderzoek.
  1. Met de komst van de advocaat vangt het onderzoek aan. De advocaat begeleidt het onderzoek ten behoeve van de onderneming. Hij ziet met name toe op het correcte verloop en het respecteren van de rechten van de onderneming, met name wanneer documenten/ databestanden worden gekopieerd en personen worden verhoord.

Als het onderzoek begint voordat de advocaat arriveert, spreekt de advocaat telefonisch met de leider van het onderzoek.

  1. Weiger medewerkers te laten verhoren buiten aanwezigheid van de advocaat: de advocaat kan beoordelen welke vraag beantwoord moet worden en welke niet: inspecteurs hebben in hun scoringsdrift nog wel eens de neiging bevoegdheden te overschrijden. En wat gezegd is, is gezegd.
  1. Zorg ervoor dat de sfeer werkbaar blijft, vermijd emoties over de gang van zaken. Na het onderzoek kan de advocaat u inlichten.

Rob Ludding, Maasdam Broers Fischer advocaten

www.mbfadvocaten.com

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!