Redactie - 30 oktober 2014

1 op 8 gebruikers gelooft niet in cyberdreigingen

Volgens een gezamenlijk onderzoek door B2B International en Kaspersky Lab, gelooft 13% van de internetgebruikers niet dat cyberaanvallen echt zijn. Ze hebben het gevoel dat de dreiging wordt overdreven door internetbeveiligingsbedrijven. Dit onterechte gevoel van veiligheid zorgt er voor dat zij volledig onbeschermd zijn tegen de dagelijkse online dreigingen.

Gebruikers die wel accepteren dat cyberdreigingen echt zijn, zijn er volgens de statistieken echter niet altijd van overtuigd dat ze bescherming tegen deze dreigingen nodig hebben. Slechts 22% van de respondenten denkt dat zij een doelwit kunnen zijn voor cybercriminelen. In werkelijkheid kunnen alle apparaten, ongeacht de persoon, interessant zijn voor aanvallers. Zelfs als de eigenaar geen waardevolle gegevens opslaat op het apparaat en online geen financiële transacties uitvoert, kunnen cybercriminelen gebruik maken van een computer, smartphone of tablet. Bijvoorbeeld door er een bot van te maken die spam verstuurt, DDoS-aanvallen uitvoert of phishing links verstuurt via chats en e-mail.

Bijna een derde (32%) van de gebruikers is niet bang dat hun online accounts gevaar lopen, of is zich zelfs niet bewust van dit risico. Cruciaal is dat dit niet alleen geldt voor persoonlijke pagina's op sociale netwerksites, maar ook voor online bankrekeningen, die de persoonlijke financiën van een gebruiker in handen kunnen laten vallen van een cybercrimineel. Veel mensen hebben echter het gevoel dat financiële schade als gevolg van cyberaanvallen uiterst onwaarschijnlijk is. Maar liefst 42% van de respondenten is niet bezorgd over of zich zelfs niet bewust van de mogelijkheid van dergelijke schade. Wat ze niet beseffen, is dat financiële schade niet per se te maken heeft met directe diefstal van geld van hun bankrekeningen. Een malware-infectie kan ook leiden tot onvoorziene uitgaven, bijvoorbeeld de kosten van de diensten van een IT-specialist, het opnieuw moeten installeren van software of tijdelijke onbeschikbaarheid van een apparaat. In totaal heeft 21% van de respondenten die te maken hebben gehad met malware op hun apparaten schade opgelopen als gevolg hiervan.

Het onderzoek toont verder aan dat 20% van de respondenten niet op de hoogte is van het feit dat het gebruik van openbare wifi-netwerken risico’s met zich meebrengt, omdat de gegevens die via dergelijke netwerken worden verzonden kunnen worden onderschept door cybercriminelen. Een iets groter deel van de gebruikers (27%) is wel op de hoogte van deze dreiging, maar denkt niet dat ze zich hier zorgen over hoeven te maken. Ter illustratie: 55% van de respondenten maakt gebruik van openbare netwerken, 12% voert persoonlijke gegevens in op websites en 6% verricht online betalingen terwijl men is verbonden via een openbaar netwerk.
"Mensen die denken dat ze veilig zijn omdat cybercriminelen hen met rust zullen laten en niet in hen geïnteresseerd zijn, begrijpen simpelweg niet hoe online dreigingen in elkaar steken. Hackers richten zich meestal niet op specifieke doelen, maar proberen zoveel mogelijk slachtoffers tegelijk binnen te halen. Daarom is het zeer riskant om internet te gebruiken zonder een beveiligingsoplossing", aldus Martijn van Lom (foto), General Manager Benelux and Nordic bij Kaspersky Lab.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!