Wouter Hoeffnagel - 13 november 2014

Wibu-Systems helpt Raspberry Pi-apps te beschermen tegen piraterij

Wibu-Systems lanceert Compute Module, een starterskit voor softwareontwikkelaars die applicaties maken voor de Raspberry Pi. Ontwikkelaars van software voor ’embedded’ systemen kunnen met de kit hun intellectuele eigendom afschermen van onbevoegden.

De Raspberry Pi is een ‘open’ minicomputer die een ware rage is geworden onder systeemontwikkelaars en wetenschappers. Proefopstellingen in een bedrijfsomgeving of in laboratoria zijn met geringe financiële middelen te voorzien van voldoende computerkracht en alle in de open source wereld beschikbare ontwikkeltools. Veel realistische simulatiemodellen, maar ook operationele bedrijfsapplicaties vinden hun oorsprong op het Raspberry PI platform.

Compute Module
Steeds meer ontwikkelaars bouwen dan ook applicaties voor de Raspberry Pi. Wibu-Systems biedt deze ontwikkelaars met Compute Module de mogelijkheid toepassingen te beveiligen tegen ongeoorloofd gebruik en te voorzien van een hardware gebonden licentieregistratie. Deze beschermen tegen hacken en softwarepiraterij is mogelijk dankzij CodeMeter, een wereldwijd toegepast systeem voor de beveiliging van digitale systemen en digitale content.

Alleen gebruikers die in het bezit zijn van de in hardware gevatte sleutel, een dongle met USB-connector, kunnen de applicaties op de Raspberry Pi activeren. De CodeMeter Systems Developers Kit (SDK) is geconfigureerd voor gebruik op de Raspberry PI en omvat naast de CmDongle, een encryptie tool (ExProtector), het Linux besturingsysteem en een gemodificeerde versie van het ELF laadsysteem.

CodeMeter
CodeMeter codeert en versleutelt ’embedded’ software met public en private keys. De integriteit van bestanden wordt geverifieerd door de hash codes te vergelijken met die in de digitale handtekening. Het Linux besturingssysteem kan vervolgens bij het opstarten van de Raspberry Pi het beveiligde programma controleren en decoderen. De gebruiker van het systeem merkt niks van dit proces, terwijl de softwarebouwer verzekerd is dat zijn programma’s niet zijn te kopiëren of te wijzigen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!