Redactie - 21 november 2014

Infor richt al zijn pijlen op de cloud

Bedrijfssoftware-leverancier Infor hield 13 november zijn jaarlijkse Nederlandse klantendag (Inforum) in Amsterdam. Het Okura-hotel vormde het decor van een druk bezocht klantenfestijn dat vooral in het teken stond van cloudcomputing. Dutch IT-channel was erbij en sprak met Infor topmanagers Duncan Angove en Stephan Scholl.

“Het gaat ons goed”, zegt President Stephan Scholl van Infor: “Wij hebben in de laatste vier jaar onze omzet bijna verdubbeld naar nu rond de drie miljard dollar en we schrijven de laatste zes maanden dubbele groeicijfers. Dat is uniek in onze markt en om dat voort te zetten, hebben we de flexibiliteit nodig die Amazon ons biedt met zijn AWS-platform voor wat de infrastructuur betreft.” Met Amazons AWS raakt Scholl direct aan de kernboodschap van het onlangs gehouden Inforum-event in Amsterdam. Want de belangrijkste boodschap die Infor zijn klanten daar voorhield was dat het bedrijf volledig klaar is voor de cloud. Daarbij focust het zijn aandacht zelf volledig op de applicatie, terwijl het voor de onderliggende infrastructuur een hechte samenwerking is aangegaan met Amazon. En bedrijven die hun data niet aan dat bedrijf willen toevertrouwen, kunnen Infors software natuurlijk ook altijd nog ‘on premises’ draaien. Maar cloud is de toekomst waarop nu ook Infor al zijn pijlen richt. En één pijl heeft al doel getroffen. “Afgelopen kwartaal hebben we de grootste deal in de geschiedenis van Infor gesloten, en dat was een cloud-deal”, verklapt Scholl, die de naam van de klant nog niet kon noemen.

De weg omhoog is vier jaar geleden ingeslagen met het binnenhalen van de voormalig Oracle-president Charles Phillips als CEO. Met Phillips maakten nog wat meer Oracle-mensen de overstap naar Infor, waaronder Angove en Scholl. Onder Phillips werd er meer geïnnoveerd en ging er flink meer geld naar onderzoek en ontwikkeling.

Maart dit jaar lanceerde Infor zijn Infor CloudSuite, een groep branchespecifieke applicatiesuites die beschikbaar komt via de publieke cloudservice van Amazon (AWS). En in september werd Infor Xi aangekondigd, Infors nieuwste technologieplatform dat is gebaseerd op het Infor 10x-platform en zaken herbergt als ‘responsive design’ en ‘big data analyses’.

Design

De ook al door Phillips geëntameerde focus op ‘beautiful design’ kwam uitgebreid ter sprake op Inforum. Infor rekent af met ‘the tyranny’ van de super user, zo luidt de belofte. Het wil af van de ingewikkelde (‘ugly’) interfaces van gisteren en die vervangen door gelikte schermen op laptop, tablet of mobiel, waarop precies die functionaliteit is terug te vinden die de gebruiker nodig heeft. Maar dé gebruiker bestaat natuurlijk niet. Als het bijvoorbeeld voor de ‘gewone’ gebruiker allemaal een stuk eenvoudiger wordt, kan de super user – een gebruiker die als het ware is gecreëerd door de rijke feature-set van Infors software – dan nog wel aan zijn trekken komen? “Dat is een gerechtvaardigde vraag”, antwoordt Duncan Angove, eveneens President bij Infor. “Maar waar het bij een goed design nu juist om draait, is dat je vereenvoudigt zonder dat dat ten koste gaat van de functionaliteit. En dat is heel moeilijk, maar onze mensen van Hook & Loop, ons eigen nieuwe ontwerpbureau in New York, kunnen dat. Onze slogan luidt ‘great design is when there is nothing left to take away’. Je moet dus alle functionaliteit die je op een bepaald moment niet nodig hebt, weglaten. Zo worden bijvoorbeeld desktopschermen opnieuw doordacht voor het gebruik op de smartphone. Dat dwingt je tot wat wij noemen ‘feature aggregation’, het combineren van features zodat de totale set als het ware kleiner wordt. Een menu dat op de desktop constant zichtbaar is, zal zo bijvoorbeeld op je mobiel alleen tevoorschijn komen als het nodig is. En dat opnieuw doordachte proces brengen we ook weer terug naar de desktop. Het scherm past zich daarbij aan aan wat de gebruiker op een bepaald moment aan het doen is. Maar dat niet alleen. Het adapteert ook aan het niveau van de gebruiker. De applicatie leert als het ware de gebruiker kennen en past zich aan hem aan. Als jij bepaalde features vaker gebruikt, zal hij die uit zichzelf aan jou gaan tonen. En als jij een applicatie bijvoorbeeld zes maanden niet hebt gebruikt, dan wordt er door middel van ‘user experience degradation’ teruggeschakeld naar een eenvoudiger niveau.”

Infor Xi

Tot slot nog een paar woorden over het nieuwe Infor Xi-technologieplatform. De drie belangrijkste pijlers van Infor Xi zijn: (1) verbeterde cloudfunctionaliteit, Infor Xi-applicaties omvatten multi-tenancy en ondersteuning voor opensourcesystemen; (2) mobiel ontwerp, nieuwe Infor Xi-applicaties zijn met standaard application programming interfaces (API's) uitgerust, waardoor de gebruikerservaring voor mobiele apparaten geoptimaliseerd wordt door middel van responsive design, inclusief real-time data en analytics; en (3) geavanceerde data-analyse, nieuwe zogeheten Science-apps op basis van Infor Dynamic Science Labs helpen bedrijven bij het oplossen van hun ‘big data’-vragen voor bijvoorbeeld het kunnen opstellen van prognoses. “De eerste Xi-applicaties komen in januari 2015 beschikbaar”, belooft Angove. “We moeten allereerst de onderliggende technologie beschikbaar maken voor het Xi-platform. Dat wil zeggen zaken als ION (Intelligent Open Network, Infors integratieplatform) en Infors sociale platform Ming.le, zodat we in de loop van 2015 alle applicaties naar Xi-niveau kunnen tillen. Volgend jaar wordt voor ons dus het jaar van Xi!”

Door: Dick Schievels

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!