Redactie - 26 november 2014

2015 wordt een Open storagejaar

Hoewel veel van jullie nog druk bezig zijn met het afronden van 2104, wil ik alvast een kijkje nemen over de jaargrens heen. Waar liggen volgend jaar de kansen en bedreigingen op het gebied van dataopslag? Hieronder de topvijf trends om op te letten in 2015.

Innovatieve opslagsoftware ontsluit de hardware-innovaties van de afgelopen 5 jaar. Nog maar kort geleden waren de prestaties en kosten de grootste pijnpunten op het gebied van ICT-opslag. Deze problemen zijn inmiddels uit de wereld geholpen dankzij hardware-innovaties zoals flash-opslag, multicore-technologie en 10 GB Ethernet. Het gegevensbeheer is nu het grootste obstakel, omdat dit nog altijd is geabstraheerd in LUN’s, volumes en andere verouderde concepten. Omdat de business in termen van virtuele machines denkt, is de meest voor de hand liggende oplossing om het opslagbeheer onder te brengen in virtuele machines. Dit resulteert in het overzicht, de automatisering en analytische mogelijkheden die nodig zijn voor een optimaal gebruik van de mogelijkheden van bestaande  hardware. Neem nu tablets: de hardwaretechnologie was reeds beschikbaar, maar het was de beheereenvoud (iPad / iOS) die de markt heeft getransformeerd. In 2015 zal opslagsoftware de aanzet geven tot een vergelijkbare transformatie.

ICT-generalisten nemen het opslagbeheer onder hun hoede. Conventionele opslagsystemen gaan gepaard met complex beheer. Dit vraagt om specialisten met een diepgaande kennis van LUN’s, volumes, RAID-configuraties enzovoort. De opslag is daarmee uitgegroeid tot een soort van zwarte doos die uiterst kostbaar en lastig is om te beheren. Maar nu er een einde wordt gemaakt aan geïsoleerde eilandjes van ICT, zullen generalistische ICT-medewerkers – zoals virtualisatiebeheerders, systeemtechnici en softwareontwikkelaars – in 2015 de verantwoordelijkheid voor hun server- virtualisatie- én opslagvereisten onder hun hoede nemen. Opslagbeheerders kunnen daarmee hun aandacht verleggen van het inrichten van LUN’s en volumes naar projecten die de onderneming grotere strategische waarde bieden.

Democratisering van de cloud (het draait niet langer alleen om Amazon en Google). Groeiende beveiligingsrisico’s, een gebrek aan een sterke business case voor grootschalige implementaties en de noodzaak om voortdurend bedrijfsapplicaties aan te passen aan de cloud dwingen bedrijven ertoe om de mogelijkheden van private clouds te verkennen. Veel van de functionaliteit van publieke clouds zal zijn weg vinden naar private clouds. Bedrijven kunnen daarmee profiteren van schaalvoordeel en verbeterde beveiliging, automatisering en informatiebeveiliging. Dit zal uiteindelijk ook resulteren in de nodige kostenbesparingen. Dienstverleners zullen er als de kippen bij zijn om private clouds te onderhouden voor organisaties die hun eigen infrastructuur niet willen beheren.

Het wordt menens met OpenStack. Er wordt sinds 2010 al volop over OpenStack gesproken, maar in 2015 zal deze technologie eindelijk zijn doorbraak beleven. IBM, HP, Cisco, Red Hat, Oracle en VMware bieden allemaal ondersteuning voor OpenStack. Dit zet veel bedrijven ertoe aan om serieus naar de mogelijkheden van OpenStack te kijken. Deze technologie zal eerst een vlucht nemen op het gebied van softwareontwikkeling (en met name DevOps), waar de flexibiliteit van OpenStack het meest overtuigend is. Zodra deze waarde is gerealiseerd, zal OpenStack vanzelfsprekend zijn weg vinden naar andere delen van de onderneming.

Klanten gaan op zoek naar onderscheidende flash-oplossingen. In 2015 zullen klanten zich beseffen dat de aanschaf van simpele op flash gebaseerde storage-oplossingen weinig waarde biedt, en al helemaal geen oplossing voor de werkelijke oorzaak van pijnpunten in het datacenter. Waarom? Omdat flashgeheugen zonder ingebouwde intelligentie de opslagprestaties onvoldoende kan verbeteren. Bedrijven zullen inzien dat het een tijdlang cool kan zijn om met een blinddoek om in een oranje Ferrari rond te rijden, maar dat dit op de lange termijn niet bijster verstandig is. Ze zullen daarom op zoek gaan naar oplossingen die volledig inzicht (GPS om bij onze metafoor te blijven) bieden in alle individuele virtuele machines. Leveranciers van op flash gebaseerde storage-oplossingen die bedrijven niet bevrijden uit het keurslijf van LUN’s, volumes et cetera zullen snel hun glans verliezen.

Dienstverleners zetten in op opslagtechnologie om zich van de concurrentie te onderscheiden. Aanbieders van cloud-diensten concurreren traditioneel op snelheid en betrouwbaarheid. De focus was daarom gericht op hun netwerk. Slimme leveranciers realiseren zich echter dat de opslag van veel grotere invloed is op de prestaties. Ze zullen daarom een beroep doen op storage-oplossingen die een einde maken aan giswerk, een nauwkeurige prijsbepaling mogelijk maken, quality of service waarborgen en de klantentevredenheid vergroten. Leveranciers van storage-oplossingen die dergelijke bronnen van concurrentievoordeel bieden, zullen in de beste positie verkeren om te profiteren van de eerder genoemde kansen op het gebied van private clouds.

Door Per Solvager, Tintri

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!