Redactie - 27 november 2014

Handleiding voor IT-security bedrijven die technologie aan foute regimes leveren

Er is een Britse handleiding (pdf) beschikbaar voor IT-security bedrijven om te voorkomen dat ze snuffeltechnologie aan foute regimes leveren die burgerrechten zwaar schenden.

De handleiding Assessing Cyber Security Export Risks is geschreven nadat technologie van Blue Coat en Gamma International in handen is gekomen van regimes die hun burgers onderdrukken en willekeurig vervolgen.

Zo verkocht het Britse Gamma International zijn software pakket Finfisher aan het Egyptisch regime van Mubarak die daardoor Skype gesprekken, emails en wachtwoorden kon inzien.

Distributeur Computerlinks (nu in handen van Arrow) kreeg in 2013 van de Amerikaanse overheid een boete van 2,8 miljoen dollar voor de levering BlueCoat appliances aan het regime in Syrië van president Assad (foto). Momenteel woedt daar een bloedige burgeroorlog. Er geldt een handelsblokkade voor dergelijke apparatuur waarmee burgers op het internet kunnen worden gecontroleerd. De afdeling van Computerlinks ZFCO in Dubai leverde Blue Coat Systems ProxySG 9000 security appliances aan het regime van Assad in Syrië. Deze appliances waren oorspronkelijk bestemd voor Irak. Het US Department of Commerce's Bureau of Industry and Security (BIS) was daar niet blij mee en heeft toen een boete aan Computerlinks opgelegd.

Blue Coat security appliances zijn in trek bij autoritaire regimes. Dit meldde Citizen Lab eerder op basis van een eigen onderzoek met de Shodan computer search engine.

WK

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!