Redactie - 09 januari 2015

Betrouwbare back-ups zijn voor scholen onmisbaar

Ook in het onderwijs wordt de rol van IT steeds belangrijker. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van digitale lespakketten en online middelen als blackboard. Onderwijsinstellingen verzamelen hierdoor een toenemende hoeveelheid data, waaronder gevoelige informatie over de school en haar scholieren. Deze data moet veilig worden opgeslagen, mag ook bij grote calamiteiten niet verloren gaan en moet te allen tijde beschikbaar zijn voor docenten en scholieren. Een veilige back-up is dus van cruciaal belang. Hoe ga je echter om met de wildgroei van servers, die doorgaans ook nog eens zijn voorzien van verschillende besturingssystemen? Een vraagstuk waar ook het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer tegenaan loopt. De onderwijsinstelling heeft zich de afgelopen periode gericht op het geschikt maken van de back-up-omgeving en is uitgekomen bij het Duitse SEP.

Een IT beleid voor gevoelige informatie
De core business van een school is kennis overdragen. Alle middelen, waaronder de IT, staan in dienst om dit doel te bereiken. Voor veel scholen is het moeilijk om enkele jaren vooruit te zien en het IT-beleid hierop af te stemmen. De behoeften van scholieren en docenten veranderen in een hoog tempo, innovatie staat niet stil en budgetten slinken. Netwerkstoringen of problemen met de IT-infrastructuur kunnen lessen ernstig verstoren en leiden tot incidenten die de goede naam van een school op het spel zetten. Baseer daar maar eens een IT beleid op dat zowel rekening houdt met innovatie als met basale aanpassingen op storage en back-up behoeften.

Bas Penris, Network Engineer bij Etty Hillesum Lyceum: “Aangezien wij beschikken over ontzettend gevoelige data, wilden wij de regie van onze back-up zoveel mogelijk in eigen beheer houden. Daarnaast moest de oplossing aan een aantal kernpunten voldoen. Mede om die reden heeft het jaren geduurd voordat we groen licht kregen om onze oude back-up en recovery te vervangen met een flexibelere en goedkopere oplossing.”

Gevoelige data veiligstellen op een wirwar aan servers
Onderwijspakketten gaan vaak jarenlang mee. Hierdoor ontstaat een mix aan gloednieuwe systemen of online applicaties en pakketten die uitsluitend op inmiddels verouderde Windows-systemen draaien. Onderwijsinstellingen maken vaak gebruik van een grote hoeveelheid servers om de toenemende hoeveelheid pakketten en bijbehorende data die zij moeten beheren veilig op te slaan. Het Etty Hillesum Lyceum, dat bestaat uit zes scholen, is hier een goed voorbeeld van. De scholen maken samen gebruik van zeven fysieke- en 90 virtuele servers, die zijn ingericht met verschillende versies van Novell, Linux of Windows. Het storagelandschap is dan ook zeer gefragmenteerd. Alle data moet dagelijks zo efficiënt mogelijk worden geback-upt, waarbij het Etty Hillesum Lyceum gebruik wil maken van één oplossing.

“Wij zijn te rade gegaan bij IT-dienstverlener Netflex, zij begrepen onze wensen en hadden ervaring met gemengde Windows- en Linux-omgevingen. Samen gingen we op zoek naar een oplossing die overweg kan met zowel verouderde als nieuwe besturingssystemen zodat wij gebruik kunnen blijven maken van voor ons vertrouwde onderwijspakketten”, vervolgt Penris.

Cross-platform back-up
Er zijn maar weinig partijen die efficiënt kunnen omgaan met zogenaamde cross platform back-up. Met deze term doelt men op de back-up van diverse besturingssystemen voor alle type servers, variërend van generieke file servers, MSQL-databaseservers tot bijvoorbeeld servers voor de beveiligingscamera. Cross platform back-up biedt grote voordelen. Scholen kunnen hierdoor in zee gaan met één back-up leverancier, waardoor de IT-afdeling met slechts één oplossing hoeft te werken, één aanspreekpunt heeft en veel tijd kan besparen.

Naast alle technische wensen moest de nieuwe back-up oplossing ook voldoen aan een laatste, niet onbelangrijke pijler: het IT-budget. Het Etty Hillesum Lyceum klopte aan bij IT-dienstverlener Netflex. Samen kwamen ze uit bij de Duitse open source back-upleverancier SEP. Netflex installeerde en configureerde het nieuwe back-upsysteem. Om de overstap naar de nieuwe back-up-oplossing te vereenvoudigen, hield Netflex rekening met de instellingen van het oude back-uppakket. Hierdoor hoefde de back-upwerkwijze van de scholengemeenschap nauwelijks te veranderen.

Stefan ten Hoeve, Solution Architect bij Netflex: ”Het was een uitdaging om de nieuwe back-up oplossing hetzelfde te laten back-uppen als het oude systeem. Nu maakt de scholengemeenschap een wekelijkse complete back-up en om de dag een snellere incrementele back-up.”

 “De nieuwe back-up oplossing kan goed overweg met verschillende besturingssystemen. Nu kunnen wij onze back-ups vanuit één portal beheren. Dit geeft ons overzicht en scheelt zeeën van tijd”, besluit Penris. 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!