Wouter Hoeffnagel - 29 januari 2015

CBP onderzoekt verwerking persoonsgegevens van werknemers door bedrijven

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) gaat dit jaar extra aandacht besteden aan de wijze waarop bedrijven omgaan met persoonsgegevens van werknemers. Het is één van de vijf speerpunten van het CBP voor 2015.

Het CBP maakt zijn plannen voor het komende jaar bekend. De privacywaakhond wil zich gaan richten op vijf onderwerpen: profiling, bijzondere persoonsgegevens, persoonsgegevens bij lokale overheden, persoonsgegevens in de arbeidsrelatie en beveiliging van persoonsgegevens. Binnen deze thema’s zal het CBP verschillende onderzoeken starten.

Persoonsgegevens van werknemers
De waakhond stelt afgelopen jaar in verschillende onderwerpen te hebben geconstateerd dat bedrijven niet altijd zorgvuldig omspringen met de persoonsgegevens van hun werknemers. Als voorbeeld noemt het CBP bedrijven die medische gegevens van werknemers verwerkten en personeel controleerden met camera’s. In 2015 voert CBP opnieuw onderzoek uit naar de praktijken en voert daarnaast gesprekken met zowel brancheverenigingen als vakbonden.

Lokale overheden
Naast het bedrijfsleven worden ook lokale overheden door het CBP onder de loep genomen. Op 1 januari 2015 zijn de Jeugdwet, de Participatiewet en de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) in werking getreden. Het CBP heeft zich de afgelopen jaren als wetgevingsadviseur kritisch uitgelaten over deze wetten. Gemeenten krijgen door de wetten meer taken toegewezen en moeten ook meer persoonsgegevens gaan verwerken. Het CBP gaat dit jaar als toezichthouder de verwerking en beveiliging van persoonsgegevens door lokale overheden controleren.

Beveiliging van persoonsgegevens
De brede toepassing van ICT en enorme hoeveelheid data die wordt gegenereerd zorgen dat de impact van slechts databeveiliging sterk is toegenomen. Het CBP publiceerde eerder al richtlijnen die moeten helpen persoonsgegevens goed te beveiligen.

In 2015 treedt naar verwachting de meldplicht datalekken in werking. Organisaties worden hierdoor verplicht om cyberinbraken die leiden tot diefstal, verlies of misbruik van persoonsgegevens te melden. Dit moet worden gemeld aan het CBP en in veel gevallen ook aan mensen van wie de gegevens zijn.

Bijzondere persoonsgegevens
Bijzondere persoonsgegevens zijn gevoelige, extra beschermde gegevens over onder meer gezondheid en strafrechtelijk verleden. Het CBP kondigt aan onderzoek te gaan doen naar de verwerking van medische gegevens door zorgaanbieders, gemeenten en technologiebedrijven. Deze bedrijven produceren apparatuur waarmee mensen zelf hun gezondheid en levensstijl kunnen monitoren. Dit was ook afgelopen jaar een aandachtspunt van het CBP. Dit jaar richt het CBP zich ook op de uitwisseling van strafrechtelijke gegevens door politie en justitie met andere partijen binnen samenwerkingsverbanden.

Profiling
Via digitale apparatuur zoals smart phones, smart watches, smart tv’s en smart meters worden voortdurend grote hoeveelheden gegevens vastgelegd over het gedrag van mensen. Bijvoorbeeld over hun locatie en hun surf- en kijkgedrag. Bedrijven kunnen aan de hand van deze gegevens mensen indelen in profielen, waardoor groepen mensen verschillend behandeld kunnen worden. Het CBP controleert dit jaar vooral of bedrijven goed informeren over de data die over hen wordt verzameld, wat verplicht is. Daarnaast moeten bedrijven gebruikers toestemming vragen voor het gebruik van hun gegevens. Het CBP gaat controleren of deze toestemming op de juiste wijze wordt gevraagd.

Profiling is al langer een onderwerp waar het CBP aandacht aan besteed. Zo legde het CBP eind 2014 een last onder dwangsom op aan Google voor privacyschendende voorwaarden. Ook onderzocht het CBP het verzamelen en bewaren van gegevens van gebruikers van smart tv’s. Eind 2014 is het CBP een onderzoek naar de privacyvoorwaarden van Facebook gestart.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!