Wouter Hoeffnagel - 04 februari 2015

ICT forum informeert lokale overheden over regie houden

Het 31ste ICT forum voor de lokale overheid heeft op 28 januari plaatsgevonden. Het thema ’Regie binnen uw gemeenten’ stond dit jaar centraal. Het event helpt gemeenten in te spelen op uitdagingen op het gebied van (interne) samenwerking en samenwerking in de keten.

Het ICT Forum, dat door SLTN Inter Access is georganiseerd, speelde zich af bij de gemeente Rotterdam en werd geopend door de concerndirecteur gemeente Rotterdam, mw. Yvonne van Stiphout. Het event ging in op de toenemende mate uitdagingen op het gebied van (interne) samenwerking en samenwerking in de keten. De decentralisaties in het sociaal domein zijn een goed voorbeeld hiervan, maar ook (inter-) gemeentelijke samenwerking, herverdeling van taken onder regionale uitvoeringsdiensten en belastingsamenwerkingen en het samenwerken vanuit ICT Shared Service Centra brengen de nodige en nieuwe uitdagingen met zich mee als het gaat om het voeren van regie.

Kijkje in de informatievoorziening-keuken
Mw. U Yong Hu van de gemeente Rotterdam heeft een kijkje gegeven in de informatievoorziening-keuken van de decentralisatie jeugdzorg en AWBZ: de aanpak, de bijzondere dynamiek en met speciale aandacht voor de samenwerking met de ‘business’. De ontwikkeling van “Ieder probleem zijn eigen systeem” naar “Allemaal één informatieportaal” is stap voor stap inzichtelijk gemaakt.

Mw. Ingrid Hoogstrate sprak namens KING, het Kwaliteit Instituut Nederlandse Gemeenten, over het verband tussen interne samenwerking en de regie op de informatiehuishouding. Bestuurlijke doelstellingen worden alleen verwezenlijkt door een goede uitvoering, waarin informatie en ICT een cruciale factor spelen. De ervaring leert volgens Hoogstrate dat beleid en ICT vaak nog gescheiden werelden zijn. Het beter invullen van de opdrachtgeversrol en de adviesfunctie vanuit informatiemanagement zijn belangrijk om beter regie te kunnen voeren.

Kwaliteit van regie verbeteren
Jean-Pierre Coenen ging namens SLTN Inter Access in op concrete manieren om de kwaliteit van de regie te verbeteren. Hierbij ging hij eerst in op strategieën om de complexiteit te reduceren, daarna op hoe de kwaliteit van de regie verbeterd kan worden. Hij eindigde met concrete stappenplannen die rekening houden met de omvang van gemeenten. De “Kanteling van de zorg” is door de Vrije Denkers van SLTN Inter Access gevisualiseerd en kan hier worden bekeken. https://www.youtube.com/watch?v=T2vsTT8zI64&spfreload=10

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!