Redactie - 19 februari 2015

De valkuilen rond storingen van cloud-opslag vermijden

De storage-branche heeft voor ongekende mogelijkheden gezorgd. Door alle voordelen en nadelen van opslagimplementaties is het moeilijk om door de bomen nog het bos te zien. Maar of u nu moet kiezen tussen een fysieke of virtuele infrastructuur, een hybride of volledig extern gehoste cloud of zelfs harde schijven en solid state disks, het belangrijkste is dat uw storageomgeving het juiste evenwicht biedt tussen kosten, schaalbaarheid en risico.

Dit is voor veel bedrijven belangrijk, maar absoluut essentieel voor aanbieders van cloud-oplossingen en managed service providers die een platform aanbieden waar meerdere klanten gebruik van maken. Storingen en prestatieproblemen kunnen rampzalige gevolgen met zich meebrengen — niet alleen voor hun bedrijfsreputatie, maar ook voor hun bedrijfsresultaat.

De twee meest voorkomende oorzaken van storingen binnen opslagsystemen in datacenters zijn:

Menselijke fouten (bijv. een losgetrokken kabel, het rebooten van de verkeerde controller, het verwijderen van de verkeerde schijf);

Schijffouten: problemen tijdens het herbouwen van een RAID-configuratie of een reeks van schijfproblemen die in een storing resulteert.

Beide scenario’s zijn goed voorkombaar indien er gebruikgemaakt wordt van ‘zero-touch storage’, oftewel opslag zonder enige vorm van menselijke tussenkomst. De storage-branche heeft afnemers en beheerders ingeprent dat een storing van een harde schijf en de daaropvolgende schijfvervanging volstrekt acceptabel zijn en geen noemenswaardige risico’s met zich meebrengen. Maar het tegenovergestelde is het geval.

Ik ben in een grijs verleden actief geweest als opslagtechnicus. In die hoedanigheid heb ik de nodige horrorverhalen gehoord, en dit soort rampen ook zelf meegemaakt. In deze gevallen was er ofwel sprake van menselijke fouten of een reeks van schijffouten die uitmondde in een storing en/of gegevensverlies. En al deze calamiteiten had kunnen worden voorkomen.

Er is op dit moment sprake van een nieuwe hype. Leveranciers van storage-arrays beweren dat deze problemen eenvoudig kunnen worden voorkomen door over te stappen op een opslagarchitectuur die volledig op solid state disks of flash drives is gebaseerd. Wat zij daar niet bijzeggen, is dat dezelfde problemen gemakkelijk opnieuw kunnen optreden. “Er zijn geen bewegende onderdelen, dus er kan ook nergens een storing optreden” is een veel gehoorde bewering waar u maar beter geen geloof aan kunt hechten. De werkelijkheid is dat er op alle typen drives storingen kunnen optreden, of ze nu wel of geen roterende onderdelen bevatten. De enige manier om storingen te voorkomen, is om ervoor te zorgen dat opslagmedia op locatie kunnen worden gerepareerd, zonder nadelige gevolgen voor de workload die ze ondersteunen.

De ideale storage-oplossing voor cloud-aanbieders is:

100% zero-touch. Veel aanbieders van cloud-oplossingen en managed service providers maken gebruik van datacenters op een externe locatie of zelfs datacenters van derden. Hoe geweldig zou het niet zijn als ze nooit meer in de buurt van een storage array hoefden te komen?

Consistent. Een storage-implementatie moet betrouwbaar zijn en consistente prestaties bieden, ongeacht het gebruik. De opslagprestaties zouden bij een capaciteitsverbruik van 99% op hetzelfde niveau moeten liggen als bij een capaciteitsbenutting van 1%.

Schaalbaar. Het is niet nodig om een monsterlijk groot storage array met 500 schijven aan te schaffen om voorspelbare prestaties te genieten. En er zouden evenmin problemen moeten optreden als u een extra rij met schijven aan uw opslagsysteem toevoegt.

Economisch haalbaar. De voorspelbaarheid en betrouwbaarheid mogen uiteraard geen kostenpost opleveren die het businessmodel van de dienstverlener ondermijnt.

Het goede nieuws voor aanbieders van cloud-oplossingen is dat er reeds storage-oplossingen op de markt beschikbaar zijn die aan al deze eisen voldoen. Het is waar dat niet alle oplossingen even goed zijn, maar dat betekent niet dat de juiste opslag voor cloud-aanbieders niet bestaat. Het enige dat zij moeten doen, is tijd uittrekken om die te vinden.

Door: Zahid Anwar, country manager X-IO

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!