Witold Kepinski - 27 februari 2015

Britse en Duitse Oracle-gebruikersorganisaties willen meer inzichtelijk licentie-beleid

De laatste maanden hebben twee grote Britse en Duitse Oracle-gebruikersorganisaties aan Oracle gevraagd een meer inzichtelijk beleid te voeren rond het voldoen en compliance van licentiegebruik, zoals de License Management Services (LMS).

Het Britse Organisation Campain for Clear Licensing (CCL) en de Deutsche Oracle Anwender Gruppe (DOAG) hebben alletwee een brief gestuurd naar Larry Ellison en de Oracle-directie waarin wordt gevraagd om meer transparantie en betere communicatie rond het gebruik van Oracle-licenties, zo meldt Dietmar Neugebauer, voorzitter van de DOAG.

De DOAG, waar 4500 IT-beslissers lid van zijn, heeft net als CCL een zeven-punten plan voorgesteld die bestaat uit: strategische focus op klanttevredenheid, helderheid bij audits, minimale risico bij re-engineering, informatie vanuit een hand, een kennisdatabank, motivatie en blueprint processen bij Software Asset Management (SAM) en communicatie. Lees meer hier.

De brief van CCL leidt tot gemengde reacties in de Oracle community. De UK Oracle User Group zegt op een reactie van CCL wel wat in te zien in de 7 best practices. De Independant Oracle Users Group (IOUG) meldt in een reactie dat de relatie met Oracle al lange tijd prima is. CCL meldt verder ook gesprekken te willen aangaan met over het licentiebeleid van IBM en SAP. In Nederland voert Oracle licentie audits uit met onder andere Garmendia.

Partners

Los van bovenstaande discussie meldt Peter Vermaat, Principal Consultant bij Transfer Solutions, eind 2014 in een blog van de Oracle Gebruikersclub Holland, dat partners een cruciale rol spelen in een transparant licentiebeleid. "Niet alleen op het gebied van de licentieverkoop, maar zeker op het gebied van licentievoorlichting, kan een Oracle Partner een belangrijke rol spelen. Het zou daarom te wensen zijn dat Oracle niet alleen op het gebied van zijn software een examen voor Oracle Certified Master zou aanbieden, maar ook een opleiding tot Oracle License Master. Behalve dat hier forse animo voor zal zijn onder de partners, vergroot het de transparantie en komt daarmee het imago van Oracle verder ten goede."

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!