Wouter Hoeffnagel - 27 februari 2015

'Illegale software en malware zijn nauw met elkaar verbonden'

Het gebruik van illegale software vergroot de kans besmet te worden met malware. Bedrijven en overheden zouden het gebruik van ongelicentieerde software op hun netwerken dan ook moeten voorkomen om de risico’s op cybersecurity-incidenten te verkleinen.

Dit stelt BSA | The Software Alliance op basis van onderzoek dat is uitgevoerd door internationale onderzoeksbureau IDC. De analyse toont een verband aan tussen de hoeveelheid ongelicentieerde pc-software in een land en de hoeveelheid malware die in dat land voorkomt. “Malware-infecties kunnen grote problemen veroorzaken. Organisaties zijn op zoek naar de beste manier om zich daartegen te beschermen”, zegt Jodie Kelley, Senior Vice-president en General Counsel van BSA | The Software Alliance. “De analyse toont aan dat er daadwerkelijk een verband bestaat tussen het gebruik van illegale software en malware. Dit betekent dat goed softwaremanagement een essentiële eerste stap is voor het reduceren van cybersecurity-risico’s.”

Verband tussen illegale software en malware
Onderzoeksbureau IDC vergelijkt in de statistische analyse de geïnstalleerde, illegale software op pc’s in 81 landen met de hoeveelheid aangetroffen malware op deze pc’s. Deze data is bijgehouden door BSA | The Software Alliance-lid Microsoft. Uit de analyse blijkt een sterke positieve correlatie (r=0.79) tussen de hoeveelheid ongelicentieerde software en het aantal malware-incidenten. Verdere analyses tonen aan dat de hoeveelheid illegale software in een land een sterke voorspeller is voor het aantal keren dat een land geconfronteerd wordt met malware. ??Het onderzoeksrapport is een vervolg op eerder onderzoek van BSA | The Software Alliance naar het wereldwijde gebruik van ongelicentieerde software. Uit het BSA Global Software Survey rapport 2014 blijkt dat in het voorgaande jaar 25% van de geïnstalleerde software in Nederland ongelicentieerd was, vergeleken met 43% wereldwijd. Ook blijkt het voorkomen van malware de belangrijkste reden voor computergebruikers te zijn om legale software te gebruiken. Van alle risico’s die illegale software met zich meebrengt, beschouwt 64% van de gebruikers de ongeautoriseerde toegang voor hackers als belangrijkste risico. 54% kijkt vooral naar het verlies van data. ?

‘Voer interne controles uit’?BSA | The Software Alliance stimuleert organisaties om interne controles te implementeren, zoals aan ISO gelieerde Software Asset Management-activiteiten (SAM). Met deze controles zijn organisaties ervan verzekerd dat alle geïnstalleerde software op hun systemen volledig gelicentieerd is, zodat cyberbedreigingen zijn te reduceren.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!