Redactie - 02 maart 2015

Wat is nieuw in VMware vSphere 6.0?

Begin februari heeft VMware vSphere 6.0 aangekondigd. VMware's visie over het Software Defined Datacenter is in vSphere 6.0 nog duidelijker zichtbaar geworden door de verdere ontwikkeling van Virtual SAN en de introductie van Virtual Volumes. In deze blog staan de meest interessante features voor u op een rij!

vSphere Virtual Volumes
Virtual Volumes (VVOLs) is nieuw in vSphere 6.0. Feitelijk sluit een storage array door gebruik van VVOL veel beter aan op de mogelijkheden die worden geboden door vSphere. Het SAN is als het ware virtualisatie aware geworden. Zo maakt VVOLs het beheer van storage een stuk eenvoudiger én flexibeler. Waar zonder VVOLs een LUN de eenheid van beheer is, is met VVOLs een virtual disk de unit van beheer. Dat betekent dat typische storage services als replicatie, deduplicatie en encryptie nu per virtual disk kunnen worden geconfigureerd.

Met Storage Policy-Based Management in VVOLs worden applicaties waaraan een bepaald service level (snelle disk, ieder uur repliceren) is gekoppeld automatisch geplaatst op storagevolumes die dit service level kunnen leveren.

Alle bekende storage leveranciers ondersteunen VVOLs die door een firmware upgrade beschikbaar wordt gemaakt. VVOLs is beschikbaar in vSphere 6.0 Standard Edition en hoger.

Virtual SAN 6.0
Middels VMware Virtual SAN (VSAN) kan met gebruikmaking van lokale server opslagcapaciteit redundant storagevolumes worden gemaakt. VSAN is een goed alternatief voor het traditionele SAN of NAS. De voordelen van Virtual SAN zijn onder andere lagere kosten, verminderde complexiteit en betere schaalbaarheid ten opzichte van een SAN. Het toevoegen van capaciteit of performance is met VSAN een kwestie van bijplaatsen van solid state disks (SSD) en harddisks.

VSAN 6.0 biedt vele verbeteringen ten opzichte van de vorige versie van VSAN. De belangrijkste boodschap van VMware is dat VSAN 6.0 nu geschikt is voor business critical applicaties als Oracle en SQL Server. SSD wordt nu als opslag ondersteund en 200 VM's per host (was 100) wordt ondersteund. Ook blades kunnen nu profiteren van de mogelijkheden van VSAN vanwege de ondersteuning van direct attached just a bunch of disks (JBOD).

VSAN heeft ook de mogelijkheid om Fault Domains te definiëren. Hiermee heeft de systeembeheerder controle over de plaatsing van replica en witness. Zo kan worden voorkomen dat uitval van bijvoorbeeld een compleet 19" rack impact heeft op de beschikbaarheid van virtual machines.

Virtual SAN wordt overigens separaat van vSphere gelicenseerd.

vMotion verbeteringen
vMotion ondersteunt een flink aantal nieuwe scenario's. Zo zijn er minder restricties voor het live verplaatsen van virtual machines doordat de limiet van de latency verhoogd is naar 100 ms. In de praktijk betekent dit dat vMotion over langere afstanden kan worden uitgevoerd wat weer meer mogelijkheden biedt voor bijvoorbeeld disaster avoidance oftewel het preventief verplaatsen van virtual machines naar een ander datacenter in het geval van een calamiteit.

Een vMotion kan nu ook naar een andere vCenter Server worden uitgevoerd, van een standard switch naar een distributed switch en tussen twee standard of distributed switches.

Fault Tolerance
Fault Tolerance is een feature van vSphere welke virtual machines beschermd tegen uitval van een ESXi host. Deze feature is met name bedoeld voor bedrijfskritische toepassingen welke geen vorm van clustering ondersteunen. Bij gebruik van Fault Tolerance is er een tweede virtual machine actief op een andere host welke als het ware de schaduw is van de primaire virtual machine. Bij een storing van de host waarop de primaire virtual machine actief is, zal de schaduw (replica) virtual machine direct de taken overnemen zonder dat er sprake is van onderbreking.

In vSphere 6.0 ondersteunt Fault Tolerance nu maximaal 4 CPU's. Daarnaast kan Fault Tolerance worden ingeschakeld zonder dat de virtual machine hoeft te worden herstart. Ook nieuw is de mogelijkheid om snapshots te maken van Fault Tolerance virtual machines.

vCenter Server appliance
De vCenter Server appliance is nu wat betreft schaling gelijk aan de Windows versie. Het grote voordeel van de appliance is de eenvoud van installatie plus dat er geen Windows Server licentie voor nodig is. De ingebouwde PostgreSQL database ondersteunt aanzienlijk meer hosts dan de gratis SQL Server Express editie in de Windows versie. Door de appliance te gaan gebruiken kan dus flink op Windows Server & SQL Server kosten worden bespaard.

Clustering support voor vCenter Server
vCenter Server krijgt een steeds belangrijkere rol. Downtijd van vCenter Server bij gebruik van VMware View of VMware vRealize Automation geeft vaak grote ongemakken.

Nadat vCenter Heartbeat niet meer door VMware werd verkocht was er geen goede oplossing meer om vCenter Server hoog beschikbaar te maken. Dat verandert doordat vCenter Server 6.0 nu ondersteuning biedt voor Microsoft Failover Clustering. Naast de vCenter database kan nu dus ook het server component hoog beschikbaar worden gemaakt.

NVIDIA GRID vGPU support
VDI was tot voor kort feitelijk voorbehouden voor algemene kantoortoepassingen. Zwaar grafische toepassingen gaven in een VDI-omgeving vaak teleurstellende resultaten. Echter, met ondersteuning van de NVIDIA GRID worden de mogelijkheden van VDI sterk uitgebreid.

De NVIDIA GRID is een speciale grafische kaart welke de prestaties van zwaar grafische toepassingen als AutoCAD in een VDI-omgeving enorm verbetert. vSphere 6.0 ondersteunt nu deze kaart waardoor iedere VDI-sessie met specifiek grafische eisen een deel van de grafische processor van deze kaart toegewezen kan krijgen.

Efficiënt en zorgeloos upgraden?
De verwachting is dat vSphere 6.0 vanaf half maart algemeen beschikbaar is. Als u een geldig onderhoudscontract heeft bij VMware kunt u na een upgrade gratis gebruik maken van de ruim 650 nieuwe features in vSphere 6.0.

Bent u geïnteresseerd in de vele mogelijkheden van vSphere 6.0 neem dan contact op met PQR. PQR kan samen met u bekijken welke meerwaarde VMware vSphere 6.0 uw organisatie kan bieden!

P.S. Wilt u in één oogopslag weten wat de actuele status is van uw virtuele IT-infrastructuur? Daarvoor biedt PQR u kosteloos de VMware vSphere Optimization Assessment aan. Hiermee krijgt u inzicht in de mate waarin u de capaciteit van uw hardware gebruikt en het helpt u in te spelen op de steeds veranderende vraag vanuit de markt en uw organisatie.

Marcel van den Berg
Sr. Consultant PQR
www.PQR.com
info@pqr.nl
@PQRnl

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!