Witold Kepinski - 07 maart 2015

Linux-developer Christoph Hellwig daagt VMware voor schenden voorwaarden GNU General Public Licentie v2

Linux kernel developer Christoph Hellwig daagt VMware voor de rechtbank in Hamburg. Hij vindt dat VMware de GNU General Public License versie 2 (GPLv2)  voorwaarden heeft geschonden door de broncode van zijn ontwikkelde software niet openbaar te maken.

Hellwig is een top kernel developer, onder andere van het Linux kernel SCSI storage subsysteem. Hellwig wordt bij de rechtszaak ondersteund door de Software Freedom Conservancy. Ze vinden dat VMware's ESXi hypervisor gebruik maakt van de door Hellwig geschreven Linux kernel. Hierbij zou VMware een gesloten kernel hebben ontwikkeld die bestaat uit een Linux code GPLv2 en een eigen 'vmkernel'. Maar die broncode moet dan openbaar worden gemaakt en dat is niet gebeurd aldus Hellwig. Dat geldt volgens de aanklagers ook voor VMware's gebruik van Busybox embedded Linux open source software. Dat zou een overtreding zijn van de GPLv2 voorwaarden.

VMware kijkt de rechtszaak met alle vertouwen tegemoet en beschouwt zichzelf als een actieve supporter van de Free and Open Source Software community. VMware benadrukt dat de open source software licentie GPLv2 volgens alle compliance voorwaarden en regels is gebruikt, zo meldt het aan The Register. 

Duitse rechtbanken beschouwen GPL als een gewone licentievorm, vandaar dat de rechtszaak in Hamburg door Hellwig is aangespannen om een kans te maken. Eerder werden GPL-overtreders door de rechter schuldig bevonden zoals AVM, D-Link, Fantec, Fortinet en Skype.

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!