Witold Kepinski - 12 maart 2015

Ericsson schrapt 2200 banen

De Zweedse fabrikant van telecommunicatie-apparatuur Ericsson wil in eigen land 2.200 banen schrappen, waarvan 1.125 in Stockholm.

De ontslagen vallen in het kader van het kostenbesparingsprogramma. De banen verdwijnen hoofdzakelijk bij onderzoek en ontwikkeling en bij de bevoorradingsketen. De herstructurering moet tegen 2017 9 miljard Zweedse kronen aan besparingen opleveren (989 miljoen euro).

Vorige herfst kondigde Ericsson de terugkeer naar de kernactiviteiten, de netwerken, aan. De ontwikkeling van modems, voornamelijk voor mobiele telefoons, werd gestopt omwille van de te zware concurrentie.

Begin deze week kondigde smartphonefabrikant Sony Mobile reeds aan dat het duizend banen schrapt in een Zuid-Zweedse vestiging. Die site was voorheen een fabriek van Sony Ericsson, het samenwerkingsverband tussen beide bedrijven waar enkele jaren geleden een einde aan kwam.

Transformatie

Ericsson bevindt zich in een transformatie onder leiding van ceo Hans Vestberg (foto) om in de toekomst voor telco's, service providers, bedrijven en overheden relevant te blijven. Hierbij worden ook overnames gedaan in technologiegebieden waar Ericsson nog niet actief is.

In 2014 bestond de omzet voor 35 procent uit hardware. De rest van de omzet werd gehaald uit software, goed voor 35 miljard dollar. Het gaat hierbij om software infrastructuur technologie zoals IP, OSS/BSS, cloud, services en integratie. 

Hardware heeft overigens wel focus. Zo is tijdens het Mobile World Congress 2015 in Barcelona in samenwerking met Intel het cloudsysteem Ericsson HDS 8000 Hyperscale Datacentre System aangekondigd. Deze bestaat uit Intel rack scale architectuur met beveiligde dataopslag en Continuum technologie waarmee Ericsson hybride clouddiensten kan leveren. Met deze datacenter en software oplossing kunnen operators en service providers complete cloudomgevingen beheren door betere utilisatie en automatisering.

Door: Witold Kepinski in samenwerking met Datanews

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!