Witold Kepinski - 16 maart 2015

Flash storage krijgt in Europa voet aan de grond maar adoptie loop achter

HP ziet in Europa meer interesse in flash storage, maar wat adoptie betreft loopt het continent achter. Dit stelt Chris Johnson, EMEA Vice President & General Manager van de HP Storage Divisie, als commentaar op het IDC-rapport van Flash naar Value - Hoe Externe Solid State Arrays de norm worden voor Europese bedrijven. HP levert zelf 3PAR Flash storage.

Johnson: "Er is steeds meer aandacht voor flash. Sommigen zien het als ‘just another’ opslagmedium wat sneller is en perfect geschikt is voor een aantal specifieke applicaties. Echter flash biedt veel meer. Het gaat niet over de prijs versus performance voor een aantal specifieke apps. Het gaat over het vermijden van de noodzaak om een nieuw datacenter te openen. En ook niet onbelangrijk: om de kosten van stroom en koeling tot een vierde van de huidige kosten te verminderen. Ter illustratie: HP 3PAR StoreServ biedt nu 1.92TB SSD-schijven met een volledige garantie van 5 jaar. Als we uitgaan van een compaction ratio van 4:1, dankzij deduplicatie en andere technologieën, dan staat dit bijna gelijk aan een 8 TB schijf. Het is niet nog niet eens zo lang geleden dat 6TB HDD’s op de markt kwamen en deze verbruiken 4x meer vermogen."

Johnson vervolgt: "Qua flash adoptie in Europa lopen we best ver achter. Veel bedrijven beginnen zich nu pas te beseffen dat flash meer biedt dan alleen een snelle responstijd voor specifieke apps. Een recente IDC studie onder 304 IT-organisaties in vijf Europese regio’s laat zien dat de adoptie van flash nog steeds erg laag is. Volgens het onderzoek beginnen organisaties op dit moment flash op bredere basis te overwegen. Als belangrijkste voordelen van flash-technologie zien organisaties de snellere random access time, gevolgd door hogere sequentiële doorvoersnelheid en kortere read latency tijd. De meeste respondenten zien flash vooral als een performance enabler; dat wil zeggen, een manier om de toegang tot informatie te versnellen en daarmee ook bedrijfsprocessen. Kosten gerelateerde overwegingen zoals het lagere energieverbruik en het gebruik van low-cost geoptimaliseerde drives bleken een ondergeschikte rol te spelen bij beslissingen over invoering van flash. Hier valt nog veel te winnen. Grote organisaties (5.000 werknemers) kijken nog het meest naar het kostenaspect waarbij kleinere bedrijven vooral waarde hechten aan de kleinere afmetingen en een hogere dichtheid van flash arrays zodat ze kunnen ook worden gemonteerd in kleine ruimtes."

Flash opslag aanbevelingen

Het IDC-rapport sluit af met een aantal uitstekende flash aanbevelingen, aldus Johnson. "Verwacht meer van flash dan alleen een hoge snelheid. De juiste flash oplossing kan aanzienlijke voordelen opleveren voor bijna alle apps, zelfs als deze de performance niet nodig hebben. Eis niet minder dan wat je gewend bent als het gaat om features. Data is de levensader van de organisatie. Ga daarom geen hoge beschikbaarheid en management mogelijkheden waar je jaren op vertrouwd hebt opofferen voor de extra performance van flash. Het gaat om integreren, niet om isoleren. Als flash geïsoleerd wordt ingezet komt er weer een nieuw platform in uw datacenter. Dit betekent aanvullende operationele complexiteit. Probeer waar mogelijk flash daarom te integreren in het bredere storage management ecosysteem. En vergeet niet: flash gaat om meer dan alleen performance. Het gaat er om uw volgende datacenter niet binnenkort te hoeven openen."

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!