Witold Kepinski - 27 maart 2015

HP en HOMIJ Technische Installaties leveren Overheidsdatacenter (ODC) in Rijswijk op

HP heeft samen met HOMIJ Technische Installaties het nieuwe Overheidsdatacenter (ODC) ‘De Haagse Vierkante Kilometer’ in Rijswijk heeft opgeleverd. Het technologieconcern zegt zo bij te dragwen aan het creëren van een meer compacte en efficiënte dienstverlening van de Rijksoverheid, die hiervoor haar datacenters consolideert.

Het ODC ‘De Haagse Vierkante Kilometer’ is op 23 maart geopend door minister Stef Blok. Het is een belangrijk onderdeel van het overheidsinitiatief om IT diensten te stroomlijnen en service te verbeteren tegen lagere kosten. Het is gebouwd in een bestaand overheidsgebouw en in minder dan een jaar voltooid. Een door HP geleid consortium, samen met installatiespecialist HOMIJ Technische Installaties, was verantwoordelijk voor het datacenter. Het datacenter combineert innovatieve oplossingen met een bijzonder duurzaam, schaalbaar ontwerp om energieconsumptie te verminderen.

“Zowel overheden als bedrijven hebben robuuste datacenteroplossingen nodig, met een hoge mate van flexibiliteit”, aldus Pieter Duijves (foto), Director EMEA Datacenter Facilities HP. “Het modulaire, schaalbare ontwerp van ‘De Haagse Vierkante Kilometer’ vergemakkelijkt wijzigingen in de IT hardware en maakt een accurate capaciteitsplanning mogelijk.”

Adiabatische koeling

In lijn met het overheidsbeleid om efficiënt gebruik te maken van bestaande gebouwen transformeerden HP en HOMIJ een archiefgedeelte tot een van de meest duurzame datacenters in Nederland. Met 900m² IT ruimte en vier modules van 450m² voor toekomstige datazalen, kan het ODC ‘De Haagse Vierkante Kilometer’ makkelijk worden uitgebreid. Elk type IT rack op de markt kan simpel en effectief geïnstalleerd worden.
‘De Haagse Vierkante Kilometer’ is ontworpen conform de Tier III standaard, zonder ‘Single Points of Failure’. Het maakt volledig gebruik van het Nederlandse klimaat om de zaaltemperatuur te beheren: indirecte buitenluchtkoeling wordt aangevuld met adiabatische koeling op hete dagen.

HP was verantwoordelijk voor het ontwerp, het test- en kwaliteitsmanagement, de IT-gerelateerde hardware en het datacenter information management (DCIM) systeem van het ODC ‘De Haagse Vierkante Kilometer’. HOMIJ verzorgde de bouw en installatie en neemt ook het onderhoud voor haar rekening.

WK

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!