Witold Kepinski - 30 maart 2015

Dell NFV platform maakt telecomnetwerken flexibel

Dell introduceerde eind 2014 een Network Functions Virtualization (NFV) platform en starter kit voor service providers en telco’s. Hierbij zijn Dell oplossingen zoals de de Intel-gebaseerde PowerEdge servers, Dell Open Networking en Dell Software verpakt in een open-source gebaseerde Dell NFV platform waarbij nauw wordt samengewerkt met andere leveranciers zoals Red Hat, Intel en Cannonical. Dell merkt dat er interesse is uit de telecommarkt om hiermee snel aan de slag te gaan met NFV ten einde op een flexibel en schaalbaar gevirtualiseerd netwerkplatform verschillende datadiensten kan worden aangeboden op verschillende devices tegen lagere kosten.

Bij network functions virtualization (NFV) van Dell worden telecom applicaties gevirtualiseerd op standaard x86-servers ten vervanging van hardware zoals netwerkapparatuur. De functierijke software is geschikt voor real-time data monitoring en het snel uitrollen van netwerkdiensten die beschikbaar blijven, ook als aanpassingen worden doorgevoerd. NFV zorgt volgens Dell ervoor dat telco’s minder rackruimte, voeding- en koelingshardware hoeven te gebruiken. Dell verkoopt de oplossingen direct en indirect via grote partners zoals Tech Mahindra, CGI en Capgemini. Dell werkt aan zijn NFV-aanbod in samenwerking met andere leveranciers, zoals Overture Networks en Cyan, het CloudNFV project en OPNFV.

Starter-kit

Volgens Marcel Moelands, Senior Technologist bij Dell OEM Solutions, biedt Dell zijn NFV platform en starter-kit aan service providers en operators in nauwe samenwerking met andere grote IT-leveranciers binnen een Open partner ecosystem framework zoals Intel en Red Hat Linux. "Hierdoor biedt Dell een complete infrastructuur, management, orchestratie, en service oplossingen voor het snel ontwikkelen van applicaties en diensten, aldus Moelands. Zo bieden Dell en Red Hat samen OpenStack-gebaseerde NFV en SDN (software defined networking) applicaties."

Brite-box switch

Dell biedt sinds eind 2014 een brite-box switch, een netwerkapparaat waarop beheersoftware merken software kan draaien waarmee een software defined networking (SDN) met open standaarden kan worden uitgerold. "Dell werkt hierbij nauw samen met Cumulus en Big Switch Networks besturingssystemen. Cumulus en Big Switch smelten server en netwerk samen en werken op een Linux server met meerdere high-density netwerkpoorten. SDN biedt een edge tussen hardware en software networking. SDN haalt dure software van hardware weg en vereenvoudigt alles in één centrale beheerconsole”, aldus Moelands.

OpenStack

Met het NVF en SDN aanbod worden inmiddels de eerste cases gedaan besluit Moelands: “Klanten kiezen voor Dell omdat we een open infrastructuur en interface bieden zoals met OpenStack. Telco’s houden van OpenStack omdat ze van open source houden. Dell biedt daarbij kanten de keuze met andere leveranciers samen te werken zoals Red Hat, Mirantis of VMware. Het Dell NFV Platform is niet alleen geschikt voor operators, maar ook ideaal voor financiële instellingen, zoals ter ondersteuning van beursbedrijven voor high speed trading en transacties op OpenStack.”

Door: Witold Kepinski

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!