Wouter Hoeffnagel - 30 maart 2015

Persoonlijke gegevens van wereldleiders op straat na blunder van Australische immigratiedienst

De persoonlijke gegevens van een flink aantal wereldleiders zijn uitgelekt naar de organisator van een Australisch event. Een werknemer van de Australische immigratiedienst heeft in een blunder via e-mail de gegevens naar de organisator gestuurd. In totaal zou persoonlijke informatie van 31 internationale leiders zijn uitgelekt.

The Guardian meldt dat het gaat om wereldleiders die in november aanwezig waren bij de G20 top in het Australische Brisbane. Onder andere de persoonlijke gegevens van de Amerikaanse president Barack Obama, Russische president Vladimir Poetin, Duitse bondskanselier Angela Merkel, Chinese president Xi Jinping, Indiase premier Narenda Modi, Japanse premier Joko Widodo en Britse premier David Cameron zijn uitgelekt.

Paspoortnummers, geboortedata en visa’s
Onder andere de volledige naam, het paspoortnummer, de geboortedatum en informatie over de aangevraagde visa’s over deelnemers aan de top zijn uitgelekt. De data is uitgelekt door een menselijke fout van een medewerker van de Britse immigratiedienst. Deze heeft per ongeluk de data doorgestuurd naar de organisator van de Asian Cup, een voetbaltoernooi. De immigratiedienst heeft op 7 november 2014 de Australische privacywaakhond op de hoogte gesteld en om advies gevraagd.

De data zou overigens niet in het ‘publieke domein’ terecht zijn gekomen. De organisator van de Asian Cup zou de e-mail direct na ontvangt hebben verwijderd en ook zijn prullenbak direct hebben geleegd. De data zou dan ook niet verder zijn verspreid. Door het ontbreken van andere persoonlijke informatie over de getroffen wereldleiders zou misbruik van de data daarnaast moeilijk zijn.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!