Witold Kepinski - 11 april 2015

Red Hat wil voorzichtige uitbreiding JBoss-partners

Open-source aanbieder Red Hat wil het aantal partners voor JBoss middleware uitbreiden van vijf naar tien. “Ons JBoss Enterprise Application Platform (EAP) is sterk gericht op cloud, efficiency en schaalbaarheid”, vertelt Bart Schurer van Red Hat ter promotie. “JBoss-gebruikers plaatsen hun applicaties gemakkelijk en snel in de cloud en ondervinden een hoge beschikbaarheid. Met een toenemende populariteit van open source is JBoss echt een groeimodel.”

Bart Schurer is Manager Partners & Alliances bij Red Hat Benelux. Hij ziet een belangrijke reden voor partners om met Red Hat in zee te gaan, en niet met een andere aanbieder van middleware software. “Het JBoss Enterprise Application Platform (EAP) is erg kosteneffectief. Vooral organisaties die regelmatig moeten doorschalen, besparen met JBoss veel op licentiekosten. Voor partners is dat op zich een belangrijk verkooppunt richting hun eindklanten, maar het betekent ook dat deze eindklanten geld overhouden voor nieuwe investeringen en de inhuur van expertise van buitenaf. Er blijft budget over. Partners die expertise en diensten leveren op basis van Red Hat technologie, kunnen meer aan hun eindklanten verkopen.”

Java-platform

Met het JBoss EAP hebben organisaties één Java-platform waarmee ze snel en overal nieuwe applicaties kunnen ontwikkelen en inzetten; on-premise, in gevirtualiseerde omgevingen of in de cloud. Toch gaat die snelheid volgens Red Hat niet ten koste van performance en veiligheid. JBoss is volgens Schurer direct gericht op cloud, efficiency en vooral schaalbaarheid. “Het is een 'lichtgewicht' platform. Bij de meeste andere middleware platforms kost het zeker tien minuten om een applicatieserver te herstarten, wat ontwikkelaars tien tot vijftien keer per dag moeten doen. Bij ons JBoss EAP duurt zo'n volledige applicatieherstart een paar seconden.”

Kenmerkend voor de productontwikkeling van Red Hat is dat alle producten zowel on-premise als off-premise kunnen worden gebruikt, dus ook in de cloud. Schurer: “JBoss is daarop geen uitzondering. Je kunt met JBoss eenvoudig en efficiënt verschillende soorten applicaties laten landen. Bovendien is JBoss meer dan alleen een applicatieplatform. Het is net zo goed een integratieplatform. JBoss maakt het mogelijk om applicaties in hun huidige legacy te ontsluiten en met elkaar te laten integreren volgens een standaard wijze. Maar ook datavirtualisatie is mogelijk. Je kunt met JBoss verschillende databronnen naar een hoger niveau aggregeren en op één uniforme wijze ter beschikking stellen naar business applicaties. Daardoor kun je met JBoss een applicatie in de cloud laten draaien, maar ook on-premise.”

Partnermodel

Red Hat wil de markt bedienen via partners. “Dat betekent in de praktijk dat onze software subscripties worden geleverd door een reseller of een solutionprovider, of anders dat we een project met een partner samen doen. Partners zijn in ons businessmodel heel belangrijk. We bedienen in Nederland veertig klanten rechtstreeks met eigen accountmanagers; voor het overige gaat onze business voor de volle honderd procent via de channel.”

Red Hat werkt sinds een jaar intensief samen met vijf 'key partners'. “Allemaal kennisgedreven partijen die ook onderling goed samenwerken en die veel waarde toevoegen aan onze technologie”, verduidelijkt Schurer. “De markt en het potentieel voor ons JBoss platform is groot. Partners zien volop mogelijkheden als ze ons JBoss Enterprise Application Platform omarmen. Je ziet momenteel heel wat migraties ontstaan van closed source oplossingen naar open source. ING bijvoorbeeld, een klant van Red Hat denkt serieus na over open source als eigen ontwikkelmethode, omdat je daarmee sneller en betere software kunt ontwikkelen.”

Geen licentiekosten

Een ander voorbeeld volgens Schurer is de Persgroep, het mediabedrijf waarvan onder meer de Volkskrant en Algemeen Dagblad deel uitmaken. “De Persgroep heeft onlangs de volledige JBoss middleware stack omarmd. Closed source werd te duur en de Persgroep keek noodgedwongen uit naar alternatieven die qua technologie gelijkwaardig zijn. Steeds meer bedrijven kunnen de dure licentiekosten simpelweg niet meer bekostigen. Pink Roccade Local Government, een van onze ISV-partners, ontwikkelt applicaties voor de gemeentemarkt en heeft 160 gemeenten als klant die draaien op het JBoss EAP. Bedrijven willen betalen voor de waarde van wat wij noemen 'enterprise support', dat is wat Red Hat biedt. Maar we rekenen geen licentiekosten. Daardoor is de kostprijs van onze software 60 tot 70 procent lager.”

Voorzichtige uitbreiding

Tot voor kort werd JBoss vooral gebruikt als development tool. In productieomgevingen was het minder te vinden. Schurer merkt dat dat verandert. “De markt ziet JBoss steeds meer als een serieus platform. Het draait super stabiel, ook in extreem bedrijfskritische omgevingen. Ook op de grotere ministeries zie je dat men migreert naar het JBoss EAP. Voor ons is dat reden om nieuwe partners te zoeken, maar niet met honderd tegelijk. Red Hat kiest traditioneel voor de intensieve samenwerking met een relatief klein aantal partners. We hebben vijf middleware partners. Dat aantal willen we dit jaar uitbreiden naar tien. Hetzelfde geldt voor de partijen die onze producten op het gebied van cloud infrastructure implementeren. Ook dat zijn er vijf en dat moeten er eind dit jaar zo'n tien tot vijftien worden.”

@Kader:

Onlangs pastte Red Hat de verschillende partnerprogramma’s aan, zegt Schurer: “Partners kunnen zich specialiseren in datacenter infrastructure, cloud infrastructure en enterprise middleware. In ons partnerprogramma 3.0 krijgen partners per jaar meer dan tweehonderd uur gratis leermogelijkheden aangeboden. Partners hebben uiteraard accreditatie nodig om een zekere status te behalen bij Red Hat, maar de benodigdheden daarvoor bieden we volledig online en kosteloos aan. Wij zien dat als een belangrijke differentiator ten opzichte van onze oudere partnerprogramma's, maar zeker ook ten opzichte van andere leveranciers”, besluit Bart Schurer.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!