Witold Kepinski - 20 april 2015

High-Performance Computing: Achterstand bij het MKB

De kleine tot middelgrote ondernemingen kunnen aanzienlijk profiteren van high-performance computing systemen. Maar om wat voor reden ook, deze sector negeert HPC: volgens een onderzoek, uitgevoerd door de HPC specialisten van transtec, heeft slechts een minderheid van de ondernemingen belangstelling in dit onderwerp getoond. In een enquête onder 254 IT-beheerders in professionele technische bedrijven tot 1000 werknemers, heeft transtec gezien dat slechts 5% van de MKB-bedrijven gebruik maken van High-Performance Computing (HPC).

Het gebrek aan belangstelling voor deze systemen is in tegenspraak met de potentiële voordelen die zij bieden zoals onder andere het verbeteren van het concurrentievermogen. In de toekomst zullen HPC systemen waarschijnlijk onmisbaar zijn voor kleine tot middelgrote ondernemingen. In alle bedrijfstakken zijn gegevensvolumes zo snel groeiende, dat het voor conventionele systemen zeer moeilijk zal zijn om deze grote hoeveelheid gegevens te analyseren. Ook zijn hoogwaardige HPC systemen essentieel als we een uittreksel van praktische en nuttige bevindingen uit deze gegevensvolumes willen analyseren - met andere woorden Big Data analysis. Deze ontwikkeling zal uiteindelijk ook worden gebruikt door zelfs de kleinste ondernemingen.

Een gebrek aan innovatie wordt ook waargenomen in kleine tot middelgrote ondernemingen. De economische onzekerheid in grote delen van Europa heeft geleid tot het feit dat steeds minder bedrijven in nieuwe producten of processen investeren. Op deze manier brengen zij hun concurrentievermogen in gevaar. In feite kunnen ze de time-to-market- en ontwikkelingskosten van alle producten drastisch verminderen door het inzetten van HPC-oplossingen. Vooral omdat de prijzen in de HPC-omgeving lager worden, zijn steeds meer systemen gebaseerd op gestandaardiseerde en relatief voordelige hardware, waardoor ze niet langer alleen ingezet worden bij grote bedrijven met zeer grote begrotingen.

Ondanks de aantrekkelijke combinatie van optimale voordelen en betaalbare prijzen voor MKB-bedrijven, had slechts 10% van de onderzochte IT-beheerders gehoord van de term "HPC". Uit het onderzoek is gebleken dat hoe kleiner het bedrijf, des te kleiner de kans dat men gehoord heeft van high performance computing. Hoewel 15% van de bedrijven met 51 medewerkers of meer bekend zijn met “HPC”, zijn slechts 6% van de engineering kantoren of mechanische engineering bedrijven met maximaal 50 werknemers hiervan op de hoogte. Een totaal van slechts 25% van de ondervraagden wist dat high-performance computing systemen kunnen worden gebruikt door het MKB of zelfs kunnen worden aangepast aan hun behoeften.

De toepassing van HPC systemen wordt groter naarmate de grootte van het bedrijf. Meer dan 9% van de bedrijven met 201 werknemers of meer heeft aangegeven dat ze HPC systemen gebruiken. Dit cijfer daalt tot ongeveer 3% onder de bedrijven met 11 tot en met 200 medewerkers. Van de kleinste ondernemingen met maximaal tien werknemers gebruikt niet één van hen een HPC-oplossing. Het gemiddelde onder alle bedrijven was slechts 5,1%.

De resterende 94,9% van de bedrijven zegt een HPC-oplossing niet te gebruiken of niet te weten wat het is. Echter, slechts 12% van de bedrijven klaagt over lange responstijden voor intensieve computing-applicaties, met de achterliggende gedachte dat snellere oplossingen in feite niet nodig zijn. "We waren verrast door dit lage percentage", verklaart Dr. Oliver Tennert, directeur van HPC-oplossingen bij transtec in Reutlingen. "We kunnen het alleen verklaren naar aanleiding van het volgende: aan de ene kant, zijn de gebruikers gewend aan het trage tempo van hun computersystemen, waardoor zij dit voldoende vinden. Aan de andere kant hebben hebben slechts een paar bedrijven belangstelling in de analyse van Big Data of implementeren van geavanceerde softwareoplossingen voor simulaties of onderzoeks- en ontwikkelingsdoeleinden, die beiden aanzienlijk meer computing capaciteit vereisen. Dit geldt met name voor kleinere ondernemingen".

Een duidelijke correlatie kan hier worden vastgesteld: bij bedrijven met maximaal 500 werknemers heeft ongeveer 9% van de ondervraagden toegegeven dat hun systemen te traag zijn voor data-intensieve toepassingen. Bij de bedrijven met 501 werknemers of meer klaagde 31%.

"De kleine tot middelgrote ondernemingen zijn altijd de ruggengraat van de Duitse economie geweest". Echter in de internationale omgeving zijn product cycli steeds korter geworden, dalen de productiekosten en stijgt de concurrentiedruk drastisch", vertelt Tennert, "kleine en middelgrote bedrijven kunnen het niet veroorloven om te vertrouwen op hun oude gewoonten, zij moeten innovatie omarmen en een leidende rol innemen op het gebied van technologieën, processen en kwaliteit van het product. MKB-bedrijven moeten echter beseffen dat de toekomst moeilijk voor te stellen zal zijn zonder high-performance computing systemen en intelligente software. Het goede nieuws is, dat deze systemen betaalbaar zijn, zelfs voor de kleinste ondernemingen ".

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!