Witold Kepinski - 22 april 2015

IBM start 2015 met omzet en winstdaling

IBM boekte in het eerste kwartaal van zijn fiscaal jaar 2015 voor de twaalfde keer een omzetdaling van 12 procent naar 19,6 miljard euro. De nettowinst daalde met 5 procent naar 2,4 miljard dollar. Verder moest IBM op last van een Spaanse rechter 200 dollar vrijmaken aan 'pensioen-gerelateerde kosten aan voor-belastingen'.

De IBM Systems Hardware divisie zag de omzet met 22,6 procent dalen naar 1,66 miljard dollar. De daling van de vraag naar poducten zoals Power servers en System Storage, wordt veroorzaakt door minder vraag naar product & diensten met hoge winstmarges en valutaschommelingen. IBM heeft inmiddels verschillende hardware de deur uitgedaan, zoals de x86 servers die naar Lenovo zijn gegaan. Maar er is nog werk aan de winkel om meer cloud computing en consultancy te verkopen.

Er werden verder ook goede zaken gedaan, zoals met de IBM System z mainframe. De verkoop van Power servers en System Storage daalde.

IBM Software group zag de omzet met 8,2 procent dalen naar 5,2 miljard dollar, zoals Rational software. De verkoop van WebSphere and Information Management producten was vlak. De verkoop van Tivoli steeg met 4 procent. Workforce Solutions verkocht 10 procent meer.

IBM CEO Ginni Rometty (foto) verwacht dat de komende kwartalen beter gaat, met hoge waarde en hogere-marge business.

WK

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!