Witold Kepinski - 23 april 2015

Dutch Cloud kiest voor VersaStack van IBM en Cisco

Cloud provider Dutch Cloud kiest voor VersaStack, het geïntegreerde infrastructuurontwerp op basis van Cisco UCS-servers en -switches en de Storwize V7000-storageoplossing van IBM. De nieuwe infrastructuur wordt geplaatst in een nieuw in te richten datacenteromgeving in Amsterdam. De oplossing is besteld bij ICT-distributeur Tech Data.

VersaStack, sinds begin dit jaar via TD Azlan verkrijgbaar, is volgens Dutch Cloud modulair en schaalbaar. Het is ontwikkeld om onder andere Cloud-, Big Data-, Analytics- en Mobility-projecten sneller, efficiënter en flexibeler te kunnen uitvoeren. Het nieuwe platform helpt gebruikers de implementatie en beheer van hun datacenter te stroomlijnen.

Het systeem wordt bestuurd door Cisco’s UCS Director en maakt gebruik van VMware ESXi 5.5. De stack wordt later verder uitgebreid met een IBM DB2-database en WebSphere middleware. VersaStack is gebaseerd op een in samenwerking met IBM Storage ontwikkeld Cisco Validated Design (CVD). Dit vormt een bevestiging van de betrouwbaarheid voor klanten en Business Partners en dit maakt het mogelijk sneller flexibele oplossingen en toepassingen te ontwikkelen.

Nieuwe datacenteromgeving van Dutch Cloud met VersaStack

Voor het inrichten van de nieuwe datacenteromgeving in Amsterdam keek Dutch Cloud kritisch naar de eerder gemaakte keuzes. Martijn van Zoeren (foto), Algemeen Directeur van Dutch Cloud: “In 2009 hebben we heel bewust de keuze gemaakt voor IBM-servers en -storage en Cisco-netwerktechnologie. De bestaande omgevingen beschikken daarom allemaal over IBM x3650 M4-servers, die inmiddels binnen het Lenovo xSeries-portfolio vallen, en IBM Storwize-technologie. Verder beschikken alle datacentra over Cisco-switching. De gehele configuratie is in elk datacenter identiek.” Het gaat om datacentra in Amsterdam, Duitsland, Zwitserland en de UK. Door uitbreiding was een nieuwe datacenteromgeving nodig in Amsterdam. “Wij kunnen hiervoor terecht in een datacenter van de TelecityGroup, en wel in het meest moderne datacenter van de afgelopen anderhalf jaar: Telecity 5”, vertelt Van Zoeren. “Dit wordt voor ons een High I/Ops-omgeving, ofwel een omgeving waar we echt hoogwaardige performance kunnen leveren. We richten ons daarbij met name op klanten die streaming-diensten leveren, e-commerce of Big Data.”

Door de overname van de IBM x86-servers door Lenovo, zou Dutch Cloud te maken krijgen met een nieuwe, extra leverancier. Van Zoeren wilde echter liever bij de zorgvuldig gekozen leveranciers Cisco en IBM blijven. “We zijn vooral erg IBM-gericht en altijd heel blij geweest met de IBM-producten. Dankzij IBM konden we altijd het beste jongetje van de klas zijn en een hoge beschikbaarheid en performance bieden aan onze klanten. Daar wilde ik niet zomaar van af”, blikt Van Zoeren terug. “Op een gegeven moment kwamen we VersaStack tegen. Tachtig procent van de topologie die we nu al vijf à zes jaar gebruiken is hetzelfde als de basisarchitectuur van VersaStack. IBM Storwize V7000 gebruiken we al jaren, net als de Cisco Nexus-technologie, en daar zijn we uitermate tevreden over. Alleen is de xSerie vervangen door de Intellijn van Cisco USC. En dan hebben we gelijk de zekerheid dat alles samen werkt, zonder zelf de koppeling te hoeven maken.”

Eén aansturing

Voor Dutch Cloud is het verder een voordeel dat zowel de Cisco- als de IBM-hardware wordt aangestuurd door dezelfde provisioningsoftware en beheertools. Van Zoeren: “Dat is altijd gescheiden geweest. We hadden Cisco-tools voor Cisco-hardware en IBM-tools voor IBM-hardware. Nu kunnen we de gezamenlijke propositie vanuit één plek aansturen. We hoeven dus ook niet meer met twee teams naast elkaar te werken.” Daarnaast hoopt Dutch Cloud op korte termijn de koppeling te kunnen maken met Public Cloud-providers als Amazon of IBM SoftLayer. “De aansturingstool voor storage, servers en het netwerk kan namelijk ook communiceren en gekoppeld worden met een Public Cloud. Dat is voor ons enorm interessant.

De cloud provider kan met VersaStack voortborduren op de bestaande architectuur, alleen wordt het nu beter geborgd. “We waren altijd heel innovatief met de keuzes die we maakten, en nu zie je dat er een referentie-architectuur is waar we ook echt iets mee kunnen. Het belangrijkste voor ons is dat we onze gemiddelde beschikbaarheid van honderd procent van de afgelopen vijf jaar kunnen blijven behouden.”

WK

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!