Redactie - 23 april 2015

Windows Server 2003: van oud naar cloud

Het is alweer 12 jaar geleden dat Windows Server 2003 het standaard serverplatform werd voor veel bedrijven. Volgens Microsoft werd het besturingssysteem voor servers begin februari 2015 nog meer dan 20 miljoen keer geïnstalleerd. Toch bereikt Windows Server 2003 op 14 juli 2015 toch het End-of-Life stadium. Maar wat voor gevolgen heeft dit voor uw bedrijf en wat is dan de beste keuze voor een volgend platform?

Overstappen of risico’s nemen

Vanuit alle kanten horen we dat de beëindiging van de Windows server 2003 ondersteuning vergaande gevolgen kan hebben. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft zelfs een waarschuwing afgegeven voor verhoogde cybersecurity risico’s bij bedrijven als ze niet-ondersteunde software blijven draaien. Daarnaast vraagt de wet- en regelgeving veelal om een IT-omgeving die ondersteund wordt. Nu zal Windows Server 2003 niet meteen onwerkbaar worden, maar de risico’s op problemen nemen wel snel toe. Zo kunnen klanten ook te maken krijgen met hogere beheerskosten en kosten voor het oplossen van problemen. Overstappen van Windows Server 2003 naar een ander platform is daarom noodzaak.

Een soepele overgang is key

Overstappen naar een ander platform gaat echter niet zonder slag of stoot. Een succesvolle Windows Server 2003 migratie is een ingewikkeld proces waar specialistische kennis en veel man-uren voor nodig zijn. Een goede voorbereiding kan er wel voor zorgen dat de migratie soepeler verloopt. Criteria voor de nieuwe omgeving moeten bijvoorbeeld duidelijk gedefinieerd en afgestemd worden op de gehele IT-strategie. Ook moeten IT managers het management en operating teams goed informeren zodat ze op de hoogte zijn van de voordelen en de veranderingen die de migratie met zich meebrengt.

Een ander punt van aandacht is de migratie van bedrijfsapplicaties die draaien op Windows Server 2003. Een succesvolle migratie richt zich daarom niet alleen op de servers, maar ook op de applicaties. Een nauwkeurige identificatie van alle bedrijfsapplicaties, en de servers waarop ze draaien, is van belang voor het uitvoeren van het migratieprogramma. Zo moet elke aanvraag vanuit verschillende invalshoeken worden beoordeeld (o.a. compatibiliteit, architectuur, beveiliging, data model, business requirements etc.) om de afhankelijkheid van andere applicaties, software en diensten te begrijpen. Door deze analyse uit te voeren kan men eenvoudiger de complexiteit bepalen van de te migreren toepassingen en of zij geschikt is voor redeployment, re-architecting of re-engineering.

Naar de Cloud

Wat betreft platformmigraties is er momenteel een trend gaande in enterprise-land waarbij men zich richt op de cloud. Twee jaar geleden was de makkelijkste oplossing om over te stappen naar het eerstvolgende operating system. Nu richten veel organisaties zich op de cloud en willen ze Disaster Recovery (DR) functionaliteiten naar de cloud verplaatsen. Zo blijkt dat ongeveer driekwart van de bedrijven met een migratieplan de cloud in zicht hebben. Ongeveer 41% zal een gedeelte van hun IT landschap migreren naar de cloud, terwijl 29% het merendeel wil migreren. Ongeveer 7% van de bedrijven hebben besloten om zelfs alles te verplaatsen naar de cloud. Door te migreren naar Windows Server 2012 R2 of de cloud zijn er direct voordelen te behalen door een verbeterde performance, verminderde onderhoudskosten, hogere agility en snellere responstijden. Het belangrijkste voor organisaties is wel dat je met de cloud ervoor zorgt dat je voorbereid bent op volgende upgrades en migraties.

Dus ga van oud naar de cloud, en heb ook de zekerheid van een veilige toekomst.

Door: Arno Zwegers, Director Infrastructure Services bij Avanade

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!