Redactie - 01 mei 2015

Lenovo speelt in op einde Windows Server 2003

De overname van IBM x86 servers is misschien wel de belangrijkste gebeurtenis geweest die Lenovo kon overkomen. Het is koersbepalend en biedt veel nieuwe zakelijke mogelijkheden voor partners in de komende jaren.

De overname van IBM’s serverdivisie werd begin vorig jaar aangekondigd en is na goedkeuring van de mededingingsautoriteiten per 1 januari 2015 effectief geworden. Concreet houdt de overname in dat er 35 medewerkers van IBM zijn overgekomen naar Lenovo Benelux.

Lenovo nam vorig jaar Motorola en IBM System x86 over en versterkt daarmee zijn positie op het gebied van mobiliteit op de enterprisemarkt. De twee overnames leveren Lenovo meer kennis en marktaandeel op specifieke markten op. Voor Motorola geldt dat voor de markten van de devices en mobiele platformen en voor IBM x86 betreft het vooral het marktaandeel in het datacentersegment. “Daar zitten de groeiperspectieven, zegt Raymond Wigmore, Server & Storage Sales Director van Lenovo Benelux. Juist met het naderende einde van de support van Windows Server 2003, liggen er veel mogelijkheden voor partners om klanten te migreren naar nieuwe servers of platformen, zoals System x of de nieuwe generatie ThinkServers die gebaseerd zijn op Windows Server 2012. Ook biedt Lenovo voor resellers whitepapers aan over de migratie van klanten naar een nieuwer platform. Lenovo werkt samen met Microsoft om de migratie door de channel partners mogelijk te maken en stelt daarvoor extra diensten beschikbaar zoals assessments en migratie en integratie van platformen.

Server & Storage en meer

Door de overname is de focus van Lenovo meer komen te liggen op servers en storage. Al dekt dat niet meer de hele lading, zegt Wigmore. Met de overname zijn ook netwerk en converged infrastructuur oplossingen mee gekomen naar Lenovo. Daarnaast is de vijfde generatie ThinkServers ontwikkeld met Software Defined Datacenter als focus en beschikken deze over een hoge density qua netwerk en storage capaciteit, volgens Wigmore. Bovendien is de ThinkServer-lijn ontwikkeld om in hogere temperaturen te kunnen opereren. De rackserver kan bij een constante temperatuur van 45 graden nog prima werken. Daarmee kan er fors op de koeling en dus op de operationele kosten worden bespaard. Verder kunnen bedrijven en datacenters kosten besparen op de elektriciteitsrekening en de snelheid van 'implementatie'. "Onze technologie helpt daarbij."

High performance computing

Wigmore bevestigt dat de laatste jaren het belang van applicaties enorm is toegenomen. "De vraag is dan ook hoe je omgaat met de virtualisatielaag." Virtualisatie is meer en meer in de markt doorgedrongen, zegt Wigmore. Niet alleen op het gebied van servers, maar ook storage en netwerken. Daartoe heeft Lenovo ook enkele partnerschappen afgesloten zoals met VMware en EMC. Ook werkt Lenovo veel samen met andere hardwarefabrikanten zoals Intel. Samen met Intel ontwikkelde Lenovo een ideale Intel Xeon E5-processor die speciaal geoptimaliseerd is voor high end HPC-servers van Lenovo.
Dat is niet toevallig want er is volgens Wigmore een verschuiving gaande naar high performance computing (HPC). "Om in te spelen op die groeiende populariteit heeft Lenovo onlangs in Stuttgart een HPC Innovation Center geopend. Dit is een demo-omgeving maar ook een operationele testomgeving om bijvoorbeeld de nieuwste HPC-servers in een live-omgeving werkend te zien." Zo draait daar een speciale versie van de NeXtscale server met waterkoeling-technologie.

Hoewel het leveren van servers een van de core-activiteiten is van Lenovo en er - zeker na de overname van IBM x86-divisie - voldoende kennis in huis is over datacenters, voelt Lenovo er niets voor om zelf datacenters te exploiteren. "We hebben de ambitie om een end-to-end hardwareleverancier te zijn en laten het liever aan onze partners en resellers over om een datacenter te beginnen. We willen niet op de stoelen van de businesspartners gaan zitten."

Nieuw partnerprogramma

Dat is een strategisch besluit want Lenovo is voor het grootste deel van de omzet afhankelijk van partners. "De samenwerking met businesspartners zorgt voor een betere reikwijdte van onze producten, zeg maar een virtuele uitbreiding van onze salesforce. Dit faciliteren we door het beschikbaar stellen van trainingen, tooling en resources." Het bedrijf noemt de samenwerking met partners daarom meer dan alleen een strategie. Het is in het DNA van het bedrijf ingebakken, zegt Wigmore. "De samenwerking met partners is een integraal onderdeel dat volledig geïntegreerd is in onze bedrijfsvoering. Dat gaat verder dan alleen een strategie op papier die je nastreeft."

Tot slot onthult Wigmore alvast iets over het aankomende partnerprogramma dat op 1 april 2015 wordt aangekondigd. Het nieuwe programma zal worden uitgebreid met additionele programma’s voor datacenterklanten en MSP’s, maar veel meer wil Wigmore er nog niet over kwijt. Wel zal alles weer worden uitgevoerd met het protect & attack-principe van Lenovo in het achterhoofd. “Dat houdt in dat we huidige partners koesteren en proberen te behouden. En dat we tegelijkertijd nieuwe kansen willen grijpen door nieuwe partners te vinden”, aldus Wigmore.

Door: Edwin Feldmann

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!