Wouter Hoeffnagel - 01 mei 2015

12,2 miljard euro omzet in ICT-sector

De ICT-sector heeft in 2014 12,2 miljard euro omzet gedraaid. Dit is 3% meer dan een jaar eerder. Vooral het softwaresegment deed het erg goed en gaf de ICT-sector een impuls. De omzet uit software steeds met 5% ten opzichte van 2013.

Dit meldt ABN Amro in haar visie op IT-software en services. De verkoop van software is afgelopen jaar gestimuleerd door de cloud, een segment dat op dit moment 20% van de totale ICT-markt uitmaakt. ABN Amro verwacht dat de cloud de ICT-sector ingrijpend gaat veranderen.

Export
De export van softwarediensten is afgelopen jaar fors gestegen. In 2010 exporteerde Nederlandse ICT-bedrijven nog voor 1,5 miljard euro software naar het buitenland. Afgelopen jaar liep de omzet uit software-export op tot 3,1 miljard euro. Vooral productiesoftware wordt veel geëxporteerd.

Ook op het gebied van export speelt de cloud een belangrijke rol. Vooral de groei van Software-as-a-Service (SaaS) wordt door de bank gezien als een ‘cruciale factor’ achter de exportgroei van Nederlandse software. Ook zou de cloud nieuwe markten openen, waarmee ABN Amro doelt op mkb’ers. Deze kunnen dankzij de cloud functionaliteiten afnemen uit dure softwarepakketten die zij zich eerder niet konden veroorloven.

Vacatures
Ook het aantal vacatures in de ICT-branche is gestegen. Eind 2014 kende de sector 34.000 vacatures, wat 21% meer is dan de 28.000 vacatures die eind 2013 beschikbaar waren. Het UWV verwacht dat het aantal vacatures in de sector dit jaar stijgt tot 37.000.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!