Wouter Hoeffnagel - 03 mei 2015

Defensie ontkent stoppen van ERP-project

Het ministerie van Defensie ontkent dat het grootschalige en dure ICT-project ERP, eerder bekend als SPEER, wordt stopgezet. Delen die wel functioneren zouden gewoon in gebruik worden genomen.

Dit meldt het ministerie van Defensie in een reactie tegenover de NOS. ERP is een systeem dat Defensie-breed moet worden ingevoerd. Het systeem is bedoeld om bijvoorbeeld nauwkeurig bij te houden waar materiaal staat en of deze beschikbaar is. Dit moet het werk van planners vereenvoudigen. Ook informatie over onder andere onderhoud, reserveonderdelen en personeel moet worden opgenomen in het systeem.

‘Het project stopt’
NRC Handelsblad wist zaterdag op basis van bronnen binnen Defensie te melden dat minister Hennis-Plasschaert de stekker uit het project zou trekken. Het systeem zou door alle vertragingen inmiddels zijn verouderd. Het systeem zou in 2009 moeten worden opgeleverd, maar is vandaag de dag slechts deels gereed.

Volgens officiële cijfers van Defensie is er pakweg 433 miljoen euro uitgegeven aan het project. De Officiële Rekenkamer schat de kosten echter bijna twee keer zo hoog in.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!