Redactie - 11 mei 2015

Partners Citrix kunnen nu nog beter samenwerken

Met het vernieuwde partnerprogramma Citrix Solution Advisor (CSA) is het voor de partners van Citrix eenvoudiger om onderling samen te werken. CSA staat nu namelijk specialisatie toe, waardoor het voor partijen helder is op welke terreinen ze de handen ineen kunnen slaan. “En je ziet het nu al gebeuren”, zegt Peter van Leest, country manager Nederland bij Citrix.

Tijdens het partnercongres Summit in Las Vegas is het nieuwe programma afgekondigd. Van Leest vertelt dat er veel belangstelling was vanuit Nederland om het evenement te bezoeken. “Er waren ruim tachtig partners aanwezig. Die investeren daar toch fors in. Maar ja, wanneer krijg je de kans om Mark Templeton live op een podium te zien staan?”
Twee keer per jaar houdt de onderneming een wereldwijde bijeenkomst. Voor de partners, en later voor gebruikers (waar de partners natuurlijk ook welkom zijn). Het 'andere' evenement – met de naam Synergy – vindt dit jaar plaats in Orlando; van 12 tot en met 14 mei. “Dan gaan we meer in op de technologie en onze visie voor de nabije toekomst. Summit is meer gericht op hoe wij samenwerken met onze partners.”

Praktijkervaring

Het was eerst niet mogelijk. Als je met Citrix in zee ging als reseller, moest je je voor alle producten en diensten van het bedrijf certificeren. Maar met het vernieuwde CSA programma is een nieuwe weg ingeslagen. Er zijn specialisaties mogelijk op het vlak van networking, virtualisatie, en mobility. “Sommige partners zijn gefocust op het inrichten van efficiënte en veilige netwerken voor hun klanten; andere weer op het virtualiseren van applicaties en desktops. Eerst moesten ze toch alles van Citrix kennen, maar nu is specialisatie mogelijk. Dat betekent tegelijkertijd dat partners beter kunnen samenwerken. Dat deden ze natuurlijk al, maar nu is het duidelijker wie welke kennis en ervaring heeft. Voor de partners onderling, maar ook voor de eindklant”, zegt Van Leest.

Om een certificaat te behalen, dient een partner over bewezen praktijkervaring te beschikken. Het is geen academisch geheel, maar gedrenkt in de praktijk. “Ze moeten drie klantreferenties kunnen overhandigen”, gaat Van Leest verder. “Die moeten aantonen dat de partner over de nodige kennis en praktijkervaring beschikt. Hoe ze de Citrix Consulting methode hebben toegepast, en dergelijke. Wij vragen dit na bij de referenties. Het is geen wassen neus om Citrix-gecertificeerd te zijn. Dit geeft ook vertrouwen naar de markt toe. En de partners hebben ook positief gereageerd op de vernieuwingen in het CSA programma en de specialisaties.”
Overigens hebben de partners nog tot eind 2016 om zich te voegen naar het nieuwe partnerprogramma. “We weten dat we veel van ze vragen, dus willen we het niet overhaasten. Het is natuurlijk wel zo dat nieuwe partners meteen in de vernieuwde CSA variant meelopen. Ook bij dit nieuwe programma zijn security en gebruikerservaring erg belangrijk.”

Groupe Open

Hoewel het programma nog vers is, heeft Groupe Open uit Rotterdam, zich al gecertificeerd volgens de nieuwste regels. Als eerste in Nederland, en wereldwijd als achtste. Deze reseller was er als de kippen bij. “Inmiddels zijn er al meer partners gecertificeerd. Het begint nu goed te lopen. Maar Groupe Open zag meteen de waarde ervan in. Zij hebben interessante projecten gedaan en daarbij veel ervaring opgedaan. Die wij natuurlijk gecontroleerd hebben”, glimlacht Van Leest.

Door: Teus Molenaar

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!