Witold Kepinski - 11 mei 2015

David Aponovich (Acquia): 'digital first nog lang geen gemeengoed'

Volgens David Aponovich van Acquia zijn nog lang niet alle bedrijven wat hij noemt 'digital first'. “Organisaties moeten snappen dat de tijd van proprietary software voorbij is. Veel webwinkels en andere organisaties zitten vast in de oude, lethargische modus van een on-premises mentaliteit, terwijl hun klanten verwachten dat ze innoveren en opschalen op de veel hogere snelheid van 'digital'.”

David Aponovich is voormalig analist bij Forrester, waar hij web content management en digital experience platforms analyseerde. Tegenwoordig is hij senior director digital experience bij Acquia (www.acquia.com/nl), leverancier van geïntegreerde content, community en commerce oplossingen voor webwinkels en andere online kanalen. Acquia is een cloud platform gebaseerd op het open source content management framework Drupal. Volgens Aponovich kan een bedrijf alleen 'digital first' worden als de hele organisatie zich met digitalisering bezighoudt. “Mijn rol is bedrijven te wijzen op de vele kansen als ze hun business verder digitaliseren. Ze kunnen efficiënter werken door hun technologie effectiever te gebruiken. 'Digital transformation' is momenteel een belangrijk onderwerp, steeds meer bedrijven hebben er aandacht voor en verschillende managementlagen zijn ermee bezig. Niet alleen CIO's, maar ook CMO's, CDO's en CEO's.”

Dat laatste is volgens Aponovich een belangrijke voorwaarde om als commerciële organisatie in een steeds digitaler tijdperk te kunnen overleven. Nog veel te weinig ondernemers snappen volgens hem dat ze hun business drastisch moeten veranderen. “Traditionele bedrijven als Blokker en V&D moeten begrijpen dat die business over de hele breedte digitaal is. Niet alleen een CIO, maar ook een CMO – die zich traditioneel alleen bekommert om marketing en klanten – moet digitaal leren denken. Digital first betekent in de filosofie van Acquia dat verschillende bestuurslagen samenkomen om de juiste digitale strategie te vinden. Alle onderdelen van een organisatie zijn feitelijk digitaal, alleen hebben veel bedrijven dat nog niet door. Wil een bedrijf écht digitaal transformeren, dan moet het content, commerce, community en context samenbrengen.”

Waar beginnen?

De woorden 'digital transformation' en het belang daarvan zijn in de meeste organisaties wel bekend. Veel bedrijven proberen het, maar weten niet goed waar te beginnen. 'Going digital' betekent volgens Aponovich niet alleen een website bouwen. “Webwinkels kunnen in hun marketingactiviteiten veel meer doen aan personalisatie. Acquia helpt bijvoorbeeld om gegevens over websitebezoekers te optimaliseren. Digital first is iets van de technologie, maar ook van de business. Het raakt zelfs een hele bedrijfscultuur: hoe verander je een organisatie die jarenlang 'old school' heeft gewerkt? Hoe word je een 'digital company'? Het is best lastig om een 'legacy company' met 'legacy thinking' te veranderen, vol met on-premises software die nauwelijks nog bestaansrecht heeft.”

Het advies van Aponovich is dat ondernemingen weg moeten van hun traditionele IT-mindset. “De digitale wereld verandert en bedrijven die niet mee veranderen, lopen achter de feiten aan. Ze moeten bewegen naar een mindset van business technology, waarin een organisatie systemen, platforms en processen creëert die leven met de snelheid van digital. Bedrijven worstelen niet alleen met technologische vernieuwingen, maar ook met de veranderingen in hun business model die nodig zijn om van technologische innovatie écht een succes te maken. Traditionele IT-organisaties zitten vast in de oude en langzame werkprocessen van een on-premises mentaliteit, waar ze anno 2015 een cloud mentaliteit nodig hebben.”

Acquia en Drupal

In de oude IT-wereld gaan organisaties niet overleven, voorspelt Aponovich. “Wie innoveert gaat sneller. Dus bouw een team en zorg voor leiderschap en een mandaat vanaf C-level dat zegt: wij willen digitaal zijn, we investeren in technologie en in de juiste mensen. Zorg voor een business technology mindset in je hele organisatie. Er is een transitie nodig van oude IT-systemen naar een nieuw digitaal model met de juiste tools en technologie en het juiste platform, om veel sneller en doortastender te kunnen werken.”

De oplossingen en services van Acquia zijn toegespitst op het open source platform Drupal. Aponovich: “Open source is flexibeler, sneller en minder bewerkelijk voor de gebruiker. Er is meer innovatie en gebruikers voegen voortdurend functionaliteiten en verbeteringen toe en delen die met de community. Met traditionele en bovendien dure proprietary software lukt dat niet. Hoewel veel bedrijven nog vastzitten in een mindset van aangekochte on-premises systemen, wordt open source meer en meer gebruikt. Ook de grootste organisaties – het Amerikaanse televisienetwerk NBC bijvoorbeeld, en de Australische overheid – hebben inmiddels vertrouwen in de veiligheid en de stabiliteit. Ons CMS cloud platform heeft volop mogelijkheden om zelf te innoveren. Doe het op jouw manier en ga zover als je wilt. Je kiest niet voor een systeem van een enkele leverancier, maar borduurt verder op een 'ecosysteem' van 'best-of-breed' technologie. Daarin 'leven' bijvoorbeeld ook de ERP-, CRM- en marketingsystemen van andere leveranciers, zoals IBM, SAP, Salesforce en Marketo, waarmee je kunt integreren. Dat geeft ontzettend veel vrijheid.”

Digital experience

Uiteraard ziet David Aponovich Acquia's eigen platform voor webcontent management en digital experience als het beste CMS ter wereld. Hij wordt daarin gesteund door analisten van Forrester en Gartner. “Verschillende organisaties hadden de kracht en mogelijkheden van Drupal al snel in de gaten, maar hadden behoefte aan een support en cloud leverancier die ze kon helpen met het schaalbaar en 'enterprise-ready' maken ervan. Het is niet alleen Drupal, maar ook Acquia rondom het gebruik van Drupal, om betere sites en experiences te bouwen. Bij digital first draait het uiteindelijk om de 'digital experience' van de klant. Wij bouwen software waarmee organisaties hun customer experiences persoonlijker maken en daardoor hun merk beter kunnen verkopen. Denk bijvoorbeeld aan 'contextual delivery of content'. Organisaties moeten de klant in het centrum van hun business plaatsen. Mis geen kansen, denk ook aan al die klanten die tegenwoordig mobiel aankopen willen doen. Je hebt een strategie nodig die uitgaat van verschillende kanalen en verschillende apparaten, vanuit een centraal content platform.”

Het Acquia-platform is helemaal 'cloud first'; het is een Platform as a Service (PaaS). “Door het gebruik van open source is het een flexibel, schaalbaar en snel innovatieplatform”, besluit Aponovich. “Bovendien maakt de wereldwijde penetratie van Drupal het platform erg duurzaam. Je hoeft niet bang te zijn dat het er morgen niet meer is. Je kunt vooruit denken en bouwen op het Acquia Platform, op veel verschillende manieren.”

Door: Witold Kepinski

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!