Witold Kepinski - 13 mei 2015

Data en applicaties 'eenduidig' beheersbaar

Met 'One Cloud, Any App, Any Device' zet VMware de transitie voort van puur virtualisatiebedrijf naar een vendor met een compleet portfolio van oplossingen. Volgens Boudewijn Aelbers van VMware Benelux zijn de nieuwste producten minder 'technology push' en meer 'demand pull'. “Met VMware Integrated Open Stack hoeft een architectuur niet meer eenduidig van VMware te zijn. One Cloud betekent bij ons: verschillende technologieën bij verschillende bronnen op één manier beheren.”

Boudewijn Aelbers is senior manager presales Benelux bij VMware. VMware begon ooit als virtualisatiebedrijf met een naar eigen zeggen uniek product, en groeide uit tot een softwareleverancier met een compleet portfolio van oplossingen. “We begonnen ooit met alleen virtualisatie, vervolgens bouwden we een Software Defined Datacenter (SDDC) waarin verschillende componenten worden gevirtualiseerd, gemonitord, gemanaged en afgestemd met IT, en we zijn nu uitgekomen bij onze One Cloud propositie”, vertelt Aelbers. “We hebben inmiddels een andere werking gekregen op de markt. We zijn minder 'technology push' en meer 'demand pull'. Partners en eindklanten willen dat wij ze helpen met hun 'maturity reis' naar de cloud, omdat ze zien dat wij alle ingrediënten daarvoor in huis hebben.”

'One Cloud, Any App, Any Device' is de kreet waarmee VMware recentelijk zijn nieuwste data- en infrastructuuroplossingen lanceerde. VMware ontwikkelde een robuuste, hybride cloud, waarin klanten eenvoudig hun data en applicaties kunnen beheren. “Het betekent dat VMware één cloudomgeving kan creëren voor bedrijven, ongeacht hoeveel ze on-premise hebben draaien en of ze hun cloudomgeving als een service uit de publieke cloud gebruiken”, verduidelijkt Aelbers. “Gebruikers moeten bij hun data en applicaties kunnen via elk gewenst apparaat – vandaar 'Any Device' – en 'Any App' betekent dat we dezelfde uniforme benadering hebben in ons applicatiemanagement als we hebben richting datacenters. Als marktleider in virtualisatie willen we ons als een open platform aanbieden naar nieuwe partijen, zoals Docker. Docker is open source en staat dichtbij VMware. Wij kunnen gebruikers laten profiteren van de innovatie van de containertechnologie van Docker, maar op een beheersbaar platform dat veiligheid, schaalbaarheid en transparantie ondersteunt.”

Met de doorgroei van een SDDC naar het principe van One Cloud, wil Aelbers de discussie uit de markt halen over 'private cloud', 'public cloud' en 'hybrid cloud'. “Het gaat erom: klanten willen hun resources op een eenduidige manier managen. En of die intern staan of toevallig bij een serviceprovider of een (andere) public company; ze willen er vanuit kunnen gaan dat die cloud beschermd en veilig is en zich gedraagt naar hun maatstaven.” Daar hoort volgens Aelbers bij dat de architectuur die dat mogelijk maakt, juist niet 'eenduidig' en geheel van VMware hoeft te zijn. “In VMware Open Stack is plaats voor verschillende technologieën afkomstig van verschillende bronnen, en die kun je op één manier managen. Vandaar onze naamgeving: 'One Cloud'.”

'Consumerization'

Hoe kunnen we eindgebruikers faciliteren, wetende dat die steeds meer gewend raken aan de technologieën van mobile en cloud? Dat is volgens Aelbers dé vraag van dit moment. “Mensen zitten de hele dag op platforms als Facebook, WhatsApp en Über en willen die flexibiliteit ook in hun business apps. Ze willen 'business mobility', gewoon omdat het technisch kan. Met de overnames van de laatste jaren kan VMware zakelijke eindgebruikers dezelfde ervaringen bieden als die ze privé hebben. 'Consumerization', daar draait het om. Het is een strategie die vooral goed landt bij grote bedrijven met veel dynamiek in het personeelsbestand. Mensen komen en gaan, zijn veel onderweg en altijd en overal online.”

De 'consumerization van de front-end' ziet Aelbers als één kant van het virtualisatieconcept van VMware. “Aan de back-end zie je juist industrialisatie. Mensen willen een Service-SDDC waarin alles voor ze wordt geregeld. Vervolgens is het zaak om de juiste applicaties te laten landen.”

Meer value partners

De partnerstrategie is door de nieuwe aanpak veranderd. Volgens Aelbers wordt de service component steeds belangrijker. “Ons kanaal bestaat grofweg uit twee soorten partners: volume partners die onze producten licenseren naar de eindklant, en value partners die bovendien op basis van ons portfolio diensten bouwen. We hebben steeds meer partners die hun eigen dienstverlening op onze producten baseren. Ons partnerkanaal is eigenlijk een groot ecosysteem bij en rond VMware van mensen met kennis. Wij hebben gekozen voor een partnerstrategie die bijdraagt aan de 'ability to execute'. Value partners ontzorgen klanten en tackelen problemen. Ze zorgen dat klanten beter kunnen omgaan met de behoefte aan flexibiliteit in hun workforce.”

Compute, Network, Storage

Het portfolio van VMware heeft drie componenten: Compute, Network en Storage. “We zijn marktleider als het gaat om virtualisatie in Compute”, vertelt Aelbers. “Voor netwerk virtualisatie hebben we NSX en we bieden sinds een jaar Software Defined Network (SDN) aan, een innovatieve oplossing die we beschouwen als een groeimarkt. Voor SDN hebben we al ruim vierhonderd klanten wereldwijd, onder wie serviceproviders die flexibel en veilig hun diensten willen aanbieden, maar ook bijvoorbeeld banken die snel moeten kunnen schakelen. Financials willen dat hun infrastructuur versnellend is en niet remmend. Vrijwel al onze partners hebben interesse in SDN en een groot deel is ermee bezig.”

Ook Software Defined Storage (SDS) is een jaar oud en volgens Aelbers een snelle groeimarkt. “SDS stelt gebruikers in staat om hun VSAN-omgeving veel eenvoudiger te gebruiken. Je kunt de implementatie feitelijk helemaal overslaan, want die zit standaard in je virtualisatieplatform.” Door deze nieuwe producten komen er nieuwe partners bij. Aelbers: “We hoeven niet voor elke productlijn nieuwe partnerkanalen te vinden, maar we zien wel 10 tot 15 procent toename in nieuwe labels van partners die met onze nieuwe technologie aan de slag gaan. We zien specifieke network en security partners op ons afkomen. Juniper en McAfee baseren hun portfolio (deels) op NSX. Zij bieden hun klanten bijvoorbeeld een combinatie van veiligheid en wendbaarheid door middel van VMware NSX netwerkvirtualisatie, en zetten daar een eigen firewall bovenop.”

Door: Witold Kepinski

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!