Witold Kepinski - 14 mei 2015

GfK: sterke omzetdaling IT en office producten

"Het begin van 2015 brengt niet de omzet die we eind vorig jaar hadden gehoopt. De totale omzet voor IT en office producten komt uit op 842 miljoen, wat 9 % minder is dan bij de start van 2014. Een zo sterke omzetdaling hebben we de afgelopen kwartalen nog niet gezien", zo meldt Jennifer Lyklema van gfk.com:

In het laatste kwartaal van vorig jaar zagen we nog een flinke stijging voor computers, ingezet door de goede verkoop van Notebooks. Deze trend zet zich in het begin van dit jaar helaas niet door. Het verlies in de IT en Office markt wordt het sterkst veroorzaakt door het wegblijven van omzet bij tablets en desktop computers. Vooral de verkopen van computers via de traditionele winkels blijven uit terwijl de omzet op internet blijft stijgen. Kleine laptops tot 15 inch en de nieuwe categorie 2in1 nemen nog wel sterk toe. Alleen zijn deze segmenten te klein om het totaal omhoog te halen.

Ook zien we nog steeds een groei in omzet van communicatie apparaten. Het nieuwe aandachtspunt van deze producten ligt in het Smart Home segment. Het Smart Home concept wordt steeds breder opgepikt in de markt en dat zien we terug in de verkoop. Communicatie apparaten kunnen ‘domme’ apparaten ‘slim’ maken, maar ook ‘slimme apparaten’ aan elkaar verbinden zodat je ze vanaf 1 app kunt aansturen via telefoon, tablet of computer. Steeds meer retailers gaan actief aan de slag met dit nieuwe segment en verbreden daarmee hun productaanbod. Daarnaast zien we vanuit fabrikanten dat meer functies binnen een product worden gecombineerd. Zo ontdekte ik laatst een lamp met fitting die tevens de functie van een muziek speaker had.

Niches in de printmarkt stijgen

Binnen de officemarkt lieten de inkjet single function printers als enige productsegment een omzetstijging zien ten opzichte van vorig jaar en afgelopen periode. Deze omzetstijging komt doordat de gemiddelde prijzen gestegen zijn. Kijken we in aantallen dan zien we juist een ‘double digit’ daling.

Een andere opvallende ontwikkeling is een stijging in de markt voor kleine foto printers, waaronder de pocket printers. De digitale wereld waarin foto’s gemakkelijk gedeeld worden zoals Instagram, Facebook en WhatsApp, doet geen afbreuk aan de behoefte om een leuke foto uit te printen. Kleine, handzame printers die mooie kwaliteitsprints maakt, nemen dan ook een vlucht in verkopen. Ook duurdere modellen betreden de markt wat de omzet verder doet toenemen.

Lees meer hier.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!