Witold Kepinski - 15 mei 2015

Windows 10 komt in negen smaken beschikbaar

Windows 10 komt komende zomer 2015 in zeven tot negen smaken beschikbaar voor onder andere pc's, smartphones, tablets, embedded systems en Internet of Things. Dit meldt Windows Marketing baas Tony Prophet in een blog post.

De basisversie is Windows 10 Home die ondersteuning biedt voor Windows Universal apps, de Edge browser (en Internet Explorer), Windows Hello gezichtherkenning en vingerafdrukherkenningssoftware. In sommige landen is er ondersteuing voor spraakherkenning Cortana.

De tweede smaak is Windows Pro met alle basisfuncties en extra support voor cloud services en neheer van mobiele devices. Pro gebruikers krijgen ook een optie voor Windows Update for Business.

De derde smaak, Windows 10 Enterprise, lijkt op Pro, maar is voor klanten die volume licenties kopen. Pro is uitgerust met Device Guard die niet-gecertificeerde of gevaarlijke apps buiten het besturingssysteem houden.

De vierde smaak Windows 10 Education is voor volume licentie klanten in het onderwijs. Studenten met Windows 10 Home en Pro kunnen hiernaar upgraden.

Mobile

Mobiele gebruikers krijgen beschikking over twee smaken van Windows 10 om hun Windows Phone 8 OS te vervangen. Het gaat hierbij om Windows 10 Mobile en Mobile Enterprise voor smartphones en tablets onder de 8 inch.

Windows 10 Mobile package ondersteunt smartphone apps en Universal Apps zoals Office. Verder ondersteunt het Continuum wanneer aan een smartphone of tablet een keyboard en monitor wordt aangesloten.

Mobile Enterprise is voor volume licentie klanten met extra functies zoals een device management code voor app en updates beheer.

Internet of Things

Microsoft biedt Windows 10 Enterprise en Mobile Enterprise voor embedded systems zoals pinautomaten en robotmachines voor fabrieken. Er komt verder een Windows 10 IoT Core versie voor Internet of Things, zoals kleine apparaatjes die in verbindng staan met het internet.

WK

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!