Witold Kepinski - 29 mei 2015

Schneider Electric optimaliseert datacenterkoelingen met Cooling Optimize

Schneider Electric heeft software geïntroduceerd die de efficiency van koelingssystemen in datacenters verhoogt. Data Center Operation: Cooling Optimize voegt intelligentie toe aan bestaande koelsystemen en zorgt daarmee voor forse reductie van energie- en operationele kosten. Daarnaast verlaagt het de kans op koelproblemen. De software is een uitbreiding op de DCIM-oplossing StruxureWare for Data Centers.

De meeste koelingssystemen zijn erop toegerust om de warmste racks in serverruimtes van voldoende koude luchtstroom te voorzien. Dat resulteert in een enorme energieverspilling, want op die manier wordt het hele gebouw overmatig en onnodig gekoeld. Tot op heden ontbrak het aan informatie om op een veilige manier de koeling te verminderen, zonder risico op uitval door oververhitting.

Data Center Operation: Cooling Optimize zorgt continu voor een optimale luchtstroom. Het houdt daarbij rekening met alle relevante zaken, zoals warmtebronnen, koelbronnen en onderlinge afhankelijkheden. Ook reageert het direct op wijzigingen in de variabele factoren, zoals de inlaat-temperatuur, wijzigingen in de IT-apparatuur of veranderingen in de IT-belasting.

Koelcapaciteit

Cooling Optimize brengt daarnaast de real-time status van de gezondheid van een datacenter in kaart en berekent de impact van koelmaatregelen. Daardoor voorkomt het ongewenste situaties als oververhitting, het ontstaan van hotspots en capaciteitsproblemen. Dankzij real-time monitoring kunnen operatoren beter inspelen op toekomstige capaciteitseisen en gestrande koelcapaciteit voorkomen. De oplossing waarschuwt direct bij energieverspilling door onnodige koeling of oververhitting.

Voor een recente case study maakte een grote Amerikaanse telecomprovider een retrofit op basis van Cooling Optimize. De oplossing werd ingezet voor het meten, analyseren en controleren van de koeling in een dynamische datacenteromgeving. De pilot draaide in één enkele ruimte, waar het zorgde voor het uitschakelen van 13 airconditioningsystemen. Dat leverde een energiebesparing van 37 procent op in het eerste jaar. Met de terugverdiende investering rolt de klant de oplossing nu uit binnen hun volledige datacentercampus.

"De oplossing combineert een intelligent, zelflerend systeem met draadloze sensoren in datacenterracks. Operatoren kunnen zo veel gemakkelijker en efficiënter hun koelsystemen beheren, zonder het risico op uitval en zonder investeringen in de bestaande koelsystemen. Dat resulteert in een energiebesparing tot wel 40 procent", zegt Paul Bron (foto), vice president IT Business van Schneider Electric.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!