Witold Kepinski - 24 juni 2015

Red Hat ziet meer interesse in Linux containertechnologie

Red Hat, speler op het gebied van opensourcesoftware, publiceert e resultaten van een enquête naar de interesse en plannen van enterprises om containertechnologie in te zetten. De enquête werd uitgevoerd door TechValidate in opdracht van Red Hat en werd gehouden onder meer dan 383 wereldwijde IT-beslissers en professionals, werkzaam bij bedrijven van verschillende grootte (van MKB, tot Fortune 500, tot (lokale) overheid).

De enquête toont aan dat de adoptie van containertechnologie de komende jaren zeer waarschijnlijk gaat toenemen, maar dat er nog wel zorgen bestaan rondom de beveiliging, certificering en implementatievaardigheden van deze technologie. Red Hat wil met een eigen certificering dit soort zorgen aanpakken.

De onderzoeksresultaten tonen aan dat er uitgebreide bedrijfsplannen zijn voor de inzet van containers. 67 procent van de respondenten heeft de komende twee jaar productie roll-outs op de planning staan. Zo’n 50 procent van de respondenten wil containertechnologie inzetten voor het uitrollen van applicaties in de cloud en als vehicles voor web en e-commerce software (56 procent).

Het grootste voordeel van containertechnologie is volgens de respondenten een verbeterde applicatieontwikkeling. Zowel snellere applicatie-implementatie als verminderde implementatie-inspanning werden door 60 procent van de respondenten genoemd. 44 procent van de respondenten ziet containers als een middel om bestaande servers te consolideren. Het gebruik van VM’s (virtuele machines) als implementatiemethode geniet daarbij de voorkeur. 83 procent van de respondenten is van plan om applicatiecontainers op een virtuele omgevingen te zetten. Organisaties lijken zodoende de voordelen van zowel het gebruik van containers als van virtualisatie te onderschrijven, in plaats van of het een of het ander.

Ondanks de adoptieplannen van organisaties rond containertechnologie, laten de enquêteresultaten ook een aantal aanhoudende uitdagingen zien:

· Beveiliging en gebrek aan certificering (60 procent van de respondenten)
· Integratie met bestaande ontwikkeltools en processen (58 procent)
· Beheer (55 procent)
· Gebrek aan kennis en vaardigheden (54 procent)

Open source blijft tot slot het dominante platform in de containerwereld. Meer dan 95 procent van de respondenten maakt plannen voor containerontwikkeling op het Linux-besturingssysteem. Volgens de respondenten van de enquête blijven ‘internal champions’ aan de basis staan (39 procent) van de adoptie van containertechnologie, gevolgd door het middenmanagement (36 procent). Het hogere management en de CIO hebben een beperkte rol in de adoptie.

Methodologie en demografie
TechValidate, een onafhankelijk onderzoeksbureau, heeft de online enquête van 28 april tot 5 mei 2015 uitgevoerd in opdracht van Red Hat. Doel was de motivaties omtrent de adoptie van containertechnologie te begrijpen. De enquête is gehouden onder meer dan 383 IT-beslissers en professionals van wereldwijde organisaties binnen allerlei sectoren en van alle soorten en maten - van kleine bedrijven tot Fortune 500 organisaties.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!