Witold Kepinski - 25 juni 2015

Adoptie PostgreSQL blijft stijgen

EnterpriseDB, leverancier van enterprise Postgres-producten en database-integratieoplossingen, presenteert de resultaten van de  ‘PostgreSQL Adoption Survey 2015’, een tweejaarlijks onderzoek onder PostgreSQL-gebruikers. Uit dit onderzoek blijkt dat de adoptie van PostgreSQL blijft stijgen. Inmiddels gebruikt 55 procent van de ondervraagden de database voor bedrijfskritische applicaties, vergeleken met 40 procent twee jaar geleden. Maar liefst 77 procent van de deelnemende bedrijven ontwikkelt alle applicaties met PostgreSQL. 

De open source Postgres-database biedt de mogelijkheid om de kosten voor het uitrollen en onderhouden van databases aanzienlijk te verlagen. Veel eindgebruikers zeggen in het onderzoek van EnterpriseDB dat zij kosten besparen met Postgres. 41 procent realiseerde al in het eerste jaar een kostenbesparing van 50 procent of meer. Postgres wordt veel gebruikt om moderne webapplicaties te ontwikkelen met ongestructureerde data. 64 procent van de respondenten geeft aan te werken met JSON/JSONB en 47 procent zegt dat ze Postgres gebruiken voor samenwerkingsapplicaties. 
De resultaten uit dit onderzoek worden gesteund door diverse marktindicatoren, waaronder de toenemende Postgres-vacatures en de positie op de databaseranglijst van DB-Engines. De groeiende populariteit van de open source Postgres database is ook te relateren aan het feit dat traditionele database-leveranciers tegenslagen lijden op de markt. 

Verbeterde ROI
De conclusies uit het onderzoek worden gedeeld door het recente Gartner-report ‘The State of Open-Source RDBMs 2015’.* Hierin wordt gesteld dat de performance, security en stabiliteit van Postgres inmiddels op hetzelfde niveau zijn als van traditionele database-leveranciers voor de meeste zakelijke workloads. Postgres wordt hiermee gepositioneerd als een alternatief voor de oplossingen van ’s werelds grootste database-leveranciers, maar dan met een verbeterde ROI.

“Postgres geeft organisaties de mogelijkheid om hun IT-uitgaven drastisch te verlagen. IT kan hierdoor weer investeren in applicaties voorcustomer engagement,” zegt Marc Linster, senior vice president of products and services van EnterpriseDB. “Daarmee kunnen ze zich in hun bedrijfsvoering onderscheiden van de concurrentie, in plaats van forse en stijgende licentie- en support-kosten te blijven betalen aan traditionele databaseleveranciers. Door de toenemende adoptie van Postgres is EnterpriseDB ook flink gegroeid de afgelopen jaren, omdat wij software, services en ondersteuning leveren die organisaties nodig hebben om succesvol te zijn met Postgres.”

Database-vervanging 
Het eerder genoemde Gartner-rapport stelt dat de brede acceptatie van open source databases de komende jaren vermoedelijk nog aanzienlijk zal stijgen. “In 2018, zullen meer dan 70% van nieuwe in-house applicaties ontwikkeld worden op een OSDBMS (open source database management system), en 50% van bestaande commerciële RDBMS-installaties zal al vervangen zijn.” 

Uit het onderzoek onder Postgres-gebruikers blijkt echter dat veel van deze migraties nu al plaatsvinden. 37 procent zegt hun applicaties van Oracle of Microsoft SQL Server naar Postgres hebben gemigreerd. Veel gebruikers verkeren echter nog in de planningsfase voor verdere migraties. 37 procent zegt hun legacy-systemen meer geleidelijk te zullen vervangen door Postgres. Bij hetzelfde onderzoek in 2013 was dit nog 29 procent. Verder voorspellen eindgebruikers dat hun Postgres-gebruik aanzienlijk zal toenemen. Maar liefst 32 voorspelt dat productie-installaties met Postgres het komende jaar met op zijn minst 50 procent  zullen toenemen.

Dit onderzoek werd uitgevoerd in mei 2015 door EnterpriseDB, onder 275 geregistreerde PostgreSQL-gebruikers wereldwijd, van overheden tot bedrijven van verschillende grootte en diverse industrieën.

* The State of Open-Source RDBMSs, 2015, 21 April 2015, Donald Feinberg en Merv Adrian

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!