Witold Kepinski - 25 juni 2015

Red Hat Atomic Enterprise Platform rolt gecertificeerde Linux-containers uit

Red Hat, leverancier van Linux en opensource software, introduceert Red Hat Atomic Enterprise Platform. Dit geïntegreerd infrastructuurplatform is ontworpen om multi-container-gebaseerde applicaties en diensten te laten draaien en op elkaar te laten aansluiten. Het nieuwe platform is beschikbaar via een early acces-programma.

Red Hat Atomic Enterprise Platform vormt volgens de Amerikaanse leverancier de basis voor het op grote schaal in productie uitrollen van containers en is gebaseerd op het toonaangevende enterprise Linux. Hierbij maakt het platform gebruik van dezelfde ondersteunende technologieën als Red Hat OpenShift Enterprise 3, met inbegrip van Docker als een Linux containerformaat, en Kubernetes voor het op elkaar afstemmen van containers. Met de introductie van Red Hat Atomic Enterprise Platform, biedt Red Hat een geïntegreerde aanbod van ondersteunende platformen voor open source containers, vanbare-metal Red Hat Enterprise Linux tot een uitschaalbaar containerorkestratieplatform en volwaardige Platform-as-a-Service (PaaS) en Infrastructure-as-a-Service (IaaS) oplossingen. Alle platformen maken gebruik van dezelfde technologieën waarmee bedrijven container-gebaseerde applicaties binnen een hybride cloud-omgeving kunnen verplaatsen, aldus de leverancier.

Steeds meer enterprises maken gebruik van containertechnologie, zo blijkt uit een recent wereldwijd onderzoek in opdracht van Red Hat onder IT-beslissers en professionals. Maar liefst 67 procent van de respondenten heeft plannen om de komende twee jaar container-gebaseerde applicaties in productie uit te rollen. Deze organisaties maken gebruik van containertechnologie om applicaties op een andere manier aan gebruikers beschikbaar te stellen en zo de efficiëntie, portabiliteit en schaalbaarheid te vergroten en om uiteindelijk het moment dat een applicatie in gebruik kan worden genomen te versnellen. Omdat organisaties steeds meer toegaan naar containerimplementaties die zowel traditionele applicaties als cloud-gebaseerde diensten omvatten, hebben ze behoefte aan een veilig en betrouwbaar infrastructuurplatform waarmee ze schaalbaar en op een eenduidige manier multi-container-gebaseerde applicaties kunnen draaien en beheren.

Met Red Hat Atomic Enterprise Platform kunnen organisaties op een eenduidige manier de traditionele- en cloud-applicaties orkestreren en schalen, aldus de leverancier. Red Hat Atomic Enterprise Platform biedt:

Een managedscale-out cluster van Red Hat Enterprise Linux 7 of Red Hat Enterprise Linux Atomic Host-varianten - Red Hat’s container specifieke besturingssysteem, gebouwd op Red Hat EnterpriseLinux 7, ondersteunt de grootschalige uitrol van container-gebaseerde applicaties.

De Docker container runtime en packaging feature - om de creatie en het gebruik van Linux-containers te vereenvoudigen.

Containerorkestratie met Kubernetes - organisaties kunnen zodoende moderne applicaties die uit meerdere containers bestaan automatisch verdelen over verschillende systemen, waaronder software-defined networking enstorage plug-ins.

Verbeterde containerbeveiliging - voortkomend uit Red Hat Enterprise Linux’s geavanceerde beveiliging en gebruikmakend van krachtige beveiligingstools als SELinux.

Clusterbrede infrastructuurdiensten - inclusief het verzamelen van logberichten en API’s voor het schalen van applicaties en diensten.

Gemakkelijk toegang tot ontwikkelfunctionaliteit en levenscyclus beheer van applicaties - dankzij de koppeling met OpenShift Enterprise 3, dat Red Hat Atomic Enterprise Platform omvat.

 

Containerbeveiliging en -certificering

De beveiliging en certificering van datgene wat zich in een container bevindt, blijven van het grootste belang voor enterprises die werken met Linux-containers, vooral gezien het feit dat vandaag de dag meer dan dertig procent van de gecontroleerde afbeeldingen - die beschikbaar zijn voor openbare downloads - bekende kwetsbaarheden als Heartbleed en Shellshock bevat. Red Hat speelt hierop in met Red Hat containercertificering, een programma voor het valideren van de containerinhoud en herkomst dat in maart werd geïntroduceerd. Met deze certificering hebben enterprises de zekerheid dat hun gecertificeerde containers optimaal en veilig functioneren in alle Red Hat-platformen, inclusief Red Hat Enterprise Linux Atomic Host en nu ook Red Hat Atomic Enterprise Platform en OpenShift Enterprise 3. 

Beschikbaarheid

Red Hat Atomic Enterprise Platform is voor bestaande partners en klanten evenals prospects via een Red Hat Partner Early Access-programma beschikbaar. Om toegang te krijgen tot het programma, dient het formulier ingevuld te worden dat beschikbaar is via: https://access.redhat.com/eform/submit/red-hat-atomic-enterprise.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!