Witold Kepinski - 29 juni 2015

DevOps Days Amsterdam geslaagd

De DevOps Days in Amsterdam zijn geslaagd. Uit het binnen en buitenland kwamen ruim 350 DevOps specialisten op het evenement in Pakhuis De Zwijger aan het IJ af. De organisatie was voor de derde keer volledig in handen van de voortrekkers uit de community zelf, wat te merken was aan het rijke programma met actuele cases en best practices. Tijdens de DevOps Days werden zaken besproken zoals Apache Cloudstack, Docker, Internet of Things, Puppet, Chef, CoreOS, ChatOps at GitHub, Eduscrum, PowerShell, Data Quality, Machine Learning en Microservices.

DevOps is een manier van werken waarbij IT samen met de business / operatie wordt vormgegeven. Schotten tussen de IT-‘afdeling’ en de rest van de organisatie worden weggehaald; de lijnen zijn kort. DevOps zorgt voor kortere doorlooptijden, beter doordachte softwareoplossingen en bovenal: de mogelijkheid om systemen en applicaties te verbeteren, terwijl ze blijven draaien. In een 24/7 economie, waarin klanten 24/7 beschikbaarheid en beveiliging verwachten, is deze continuous delivery (CD) cruciaal. Denk bijvoorbeeld aan de bankensector. En in plaats van dat er eindeloos plannen worden gemaakt en de uitvoering ervan maanden duurt, werken DevOp’ers in kleine teams die ‘sprints’ maken van een of enkele weken. Zodat tussentijds bijsturen gemakkelijk mogelijk is en projecten niet ‘ontsporen’.

Netflix

Omdat IT tegenwoordig dwars door elke organisatie heen relevant is, en DevOps een nieuwe samenwerkingsvorm is die daarop inspeelt, is het in feite ook een managementvraagstuk; een onderwerp dat de bedrijfsvoering aangaat, aldus Arjan Eriks, mede-organisator en in het dagelijks leven Customer Operations Manager bij Schuberg Philis. Volgens hem is de DevOps als methode is de laatste jaren in opmars, onder doordat Facebook, Google, Amazon AWS en Netflix het succesvol gebruiken. Adrian Cockcroft, voormalig CTO van Netflix gebruikt het ook, via de cloud. Netflix is een voorbeeld van een bedrijf waar continuous delivery cruciaal is, terwijl er aan ‘de achterkant’ ook continu verder gebouwd moet worden aan de systemen, de capaciteit en de services, aldus Eriks. Ook Nederlandse organisaties omarmen Devops. Zo trekt ING DevOp’ers aan voor banking as a service diensten, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van applicaties van betaaloverboekingen en beleggen.

Arjan Eriks, Schuberg Philis, zegt dat het succes van DevOps een combinatie is van techniek en cultuur.  "Vooral de cultuur van vrijheid en helder communiceren is heel belangrijk waarbij het doel centraal staat, niet de middelen. Verder is het cross-silo werken een groot voordeel." Volgens hem biedt DevOps ruimte om fouten te maken: "DevOps biedt een fearless learning concept."

Microservices

Er zijn veel opkomende trends binnen DevOps, zo was te horen tijdens de DevOps Days. Als voorbeeld noemt Eriks de opkomst van microservices, waaarbij developers zelf API-gebaseerde applicaties ontwikkelen die vaak geschikt zijn voor zakelijk gebruik op basis van Continuous Delivery (CD). Met een standaard CD pipeline wordt dan een software defined microservice gebouwd met bijvoorbeeld Java, CI, Docker containers, Git, etc.). Volgens Eriks is verder Amazon's AWS Lambda event-driven computing interessant voor het beheer van Docker containers en het snelle transacties. Tot slot wordt er veel verwacht voor DevOps toepassingen rond machine learning waarbij systemen worden ontwikkeld op basis van gebruikerservaring, zoals slimme meters van energiebedrijven met Internet of Things toepassingen voor huishoudens en bedrijven.

Het overzicht van de organisatoren en sponsors biedt een overzichtelijke doorkijk van de actieve DevOps-community: ING, BMC, Chef, Quint Wellington Redwood, Bol.com, Pivotal, Sonatype, Elastic, Bitbrains, Xebia, Coscale, Ebay, Dynatrace, Exact, Schuberg Philis, CloudStack en Rackspace.

Door: Witold Kepinski

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!