Witold Kepinski - 03 juli 2015

Zorgsector is gematigd positief over ICT innovatieniveau

De Nederlandse zorgsector is over het algemeen gematigd positief over het huidige ICT innovatieniveau in de zorg. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Thermometer Zorg & ICT’ van de VCD IT Groep. In dit onderzoek is gekeken naar de mate waarin en de wijze waarop zorginstellingen bezig zijn met ICT gerelateerde innovatie. Op de stelling ‘Onze organisatie is innovatief betreffende de inzet van ICT’ geeft 73% van de totale groep respondenten aan het hier gedeeltelijk mee eens te zijn. Slechts 10% van de respondenten is het volledig eens met deze stelling. Kleine zorginstellingen beschouwen zichzelf vaker als innovatief dan de grote(re) instellingen.

Ambitieniveau ligt hoog

Jack Bakker, commercieel directeur VCD Healthcare: “Het ambitieniveau inzake innovaties ligt hoog in de gehele zorgsector. Om ook in de toekomst verzekerd te zijn van kwalitatief goede, betaalbare en toegankelijke zorg zijn innovatie en technologische vernieuwing van groot belang. Innovatieve ICT toepassingen die momenteel in opkomst zijn, betreffen onder andere zorg op afstand (via beeldbellen), de inzet van mobiele apps voor het aanbieden en/of registreren van informatie en diensten, Cloud Computing services en de inzet van domotica in het zorgproces. Dit alles biedt meerwaarde als er qua basisoplossingen een goed fundament ligt. Dit geldt zowel ter ondersteuning van het primaire zorgproces als de ondersteunende processen, waarbij geïntegreerde oplossingen grote toegevoegde waarde zullen bieden.”

Meer belangstelling voor Cloud Computing services 

“We zien dat vooral de kleinere zorginstellingen al gebruik maken van Cloud Computing services (software en/of data opslag in de cloud) en verwachten dat de grote(re) instellingen snel zullen volgen. Het verlagen van kosten, verhogen van efficiency en het verbeteren van de toegankelijkheid van informatie liggen vaak ten grondslag aan de keuze voor de cloud”, aldus Bart Oude Wesselink, directeur VCD Infra Solutions.

Toenemende vraag naar actuele management- en stuurinformatie

Melanie Schopp, senior manager VCD Business Intelligence: “We signaleren daarnaast een toename in de vraag naar actuele management- en stuurinformatie, weergegeven in bijvoorbeeld dashboards met grafieken en meters. Bij 38% van de respondenten zijn dergelijke rapportages ter inzage beschikbaar in het informatiesysteem en bij 21% van de respondenten kan men al zelf de benodigde rapportages samenstellen in een softwaretool.”

Over de VCD Thermometer Zorg & ICT

Het onderzoek VCD Thermometer Zorg & ICT heeft als doel een actueel beeld te krijgen van de mate waarin en de wijze waarop Nederlandse zorginstellingen bezig zijn met ICT gerelateerde innovatie. Het onderzoek is in het voorjaar van 2015 uitgevoerd middels een online survey en desk research. Aan het onderzoek hebben zowel klanten als niet-klanten van de VCD IT Groep meegewerkt in de segmenten Cure (41%), Care (30%), Geestelijke gezondheidszorg (18%) en Ambulancediensten, paramedische zorg en overige (11%). Het merendeel van de respondenten heeft een ICT gerelateerde managementfunctie. Het onderzoeksrapport is in zijn geheel te downloaden via www.vcd.nl/thermometer-zorg-ict

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!