Redactie - 03 juli 2015

De drie fasen van de weg naar de cloud

De laatste anderhalf jaar is de interesse in, en de adoptie van, cloud computing gestaag gegroeid. Dat dit geen verrassing is, komt ook naar voren uit een recent onderzoek van Quint Wellington Redwood. Hieruit blijkt dat 95% van de Nederlandse bedrijven momenteel cloud-diensten gebruikt. Deze diensten variëren van Software-as-a-Service tot Infrastructure-as-a-Service en Platform-as-a-Service. 

Bedrijven die op weg zijn naar de cloud, doorlopen typisch drie verschillende fasen. Dit artikel benoemt deze fasen en geeft aan welke rol het netwerk hierin speelt.

Fase 1 – de eerste voorzichtige stappen
Fase 1 betekent vooral experimenteren. Ontwikkelaars en netwerkverantwoordelijken trekken hun creditcard en zetten de eerste voorzichtige stappen richting de cloud. Een paar jaar geleden was dit op zichzelf al een hele leerervaring; de grote cloud service providers waren zelf nog druk bezig om hun platformen stabiel te krijgen. Vandaag de dag zullen de meeste gebruikers kunnen bevestigen dat het gebruik van deze cloudplatformen een positieve ervaring is. Beschikbaarheid en stabiliteit van de diensten zijn in orde en de toolsets voor het beheer en de gebruik van de cloud-diensten worden met de dag beter.

Fase 2 – zenuwtrekjes
In fase 2 beginnen bedrijven met het verhuizen van niet-bedrijfskritische workloads naar de cloud. Een deel van deze workloads is ook ontstaan in de cloud tijdens fase 1. Daarnaast worden sommige legacy applicaties verplaatst. De IT-afdeling heeft een begin gemaakt met het ontwikkelen van een businessmodel voor de cloud en is ook al aardig op weg met het behalen van acceptabele service levels voor de cloud-hosted data en applicaties. 

In deze fase zijn de prestaties, voorspelbaarheid en betrouwbaarheid van het onderliggende netwerk beperkende factoren. Daarnaast speelt ‘onzekerheid’ een belangrijke rol. Het security-team verschiet van kleur wanneer zij horen dat er apps met klantdata over het internet gaan en compliance officers beginnen zenuwtrekjes te vertonen. Bedrijfskritische apps die invloed hebben op de klant- of de werknemerervaring worden over het algemeen in deze fase niet geschikt bevonden voor hosting in de cloud. Eigenschappen die het internet zeer geschikt maken voor bepaalde taken, vormen in deze fase een beperking voor andere taken (of dit nu echte of op emoties gebaseerde bezwaren zijn).

Fase 3 – robuuste hybride configuratie
En zo komen bedrijven aan bij de laatste fase. Architecten en IT-managers willen de eigen IT-infrastructuur en de externe cloud aan elkaar koppelen uit weloverwogen, bedrijfskundige redenen. Dit betekent dat zij steeds vaker cloud-based gegevens of applicaties willen gebruiken in combinatie met hun eigen netwerk. Voor de meeste bedrijven staat het permanent verhuizen van applicaties naar de cloud niet bovenaan het wensenlijstje of evenmin als het kunnen gebruikmaken van ‘burst’-capaciteit in de cloud. Om de beveiligingsniveaus en prestaties te behalen en om te kunnen voldoen aan de eisen van de toezichthouders of managers, dient men het publieke netwerk te vermijden. Men eist nu private verbindingen oftewel ‘dedicated cloud access’ om de cloud en het eigen netwerk aan elkaar te koppelen.

Dedicated cloud access is de belangrijke basis voor veilige cloud-connectiviteit
Tot slot een aantal observaties ten aanzien van hybride clouds. Ten eerste, de kosten voor de eindgebruiker zitten meestal niet in het stuk dedicated cloud access, ook niet wanneer er veerkrachtige configuraties worden ingericht die in staat zijn op- en terug te schalen. Bij de aansluiting van een bedrijf op een cloud kan het lastig zijn om alle benodigde informatie te vinden en deze op de juiste manier aan de cloud provider te verstrekken tijdens het orderproces. In de praktijk blijkt echter dat die laatste stap, die van de verbindingsprocessen van de cloud service provider, al robuust genoeg is. Niet in de laatste plaats omdat zij een beperkt aantal carrier certificeren om hun cloud van een veilige access te voorzien. De grote cloud service providers verdienen daarvoor een groot compliment.

Ten slotte hebben we gezien dat de komst van cloudverkeer op het bedrijfsnetwerk van de klant om een capaciteitsbeoordeling kan vragen. Het simpelweg toevoegen van de nieuwe ‘cloud-route’ volstaat niet. Een capaciteitsbeoordeling kan een verstandige stap zijn om een soepele overgang van volledige dedicated cloud access naar een hybride configuratie waarbij deels het publieke netwerk wordt gebruikt, te garanderen.

Benut de voordelen van de cloud
Deze ervaringen bieden het vertrouwen dat de algehele conditie van bedrijfsnetwerken de groei van hybride cloud ontwikkelingen een boost zullen geven. Uiteraard is dit goed nieuws voor carriers, maar het is ook goed nieuws voor bedrijven. Zij kunnen de langverwachte voordelen van de cloud ten volle benutten.

Door: Guy de Groot, Directeur Network Services bij Colt Benelux

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!