Redactie - 03 juli 2015

6% minder investeringen in external storage systemen

De markt voor external disk storage systemen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) heeft in het eerste kwartaal van 2015 forse klappen gekregen. De markt is met 6% gekrompen tot 1,7 miljard dollar. Hiermee maakt de markt de grootste krimp door in jaren.

Dit blijkt uit IDC’s EMEA Quarterly Disk Storage Systems Tracker 1Q15. De totale gebruikte opslagcapaciteit heeft een jaar-op-jaar groei doorgemaakt van 16% en komt uit op 2,8 exabytes. Door de recente omarming van flash-gebaseerde storage systemen is de groei in $/GB afgeremd.

Politieke invloed
“Hevige schommelingen in wisselkoersen en onzekere politieke omstandigheden hebben in het eerste kwartaal een forse impact gehad op op de markt voor storage systemen. Alleen nieuwe, snel groeiende segmenten zoals cloud en flash zijn gespaard gebleven van teruglopende investeringen”, zegt Silvia Cosso, onderzoeksanalist op het gebied van Europese infrastructuur bij IDC. “De ODM markt, met een jaar-op-jaar groei van 112%, was bijvoorbeeld in het eerste kwartaal goed voor 6% van de totale EMEA hardware storage markt, in verhouding met 3% in Q1 2014. Bedrijven die zich op één van deze snelgroeiende segmenten richten hebben het hoofd boven water weten te houden, in tegenstelling tot grotere bedrijven met een algemenere focus.”

Ook markten in andere regio’s laten krimp zien. Zo is de external storage markt in Centraal- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika (CEMA) met 2,2% gedaald in het eerste kwartaal van 2014. De markt komt hiermee uit op een gebruikerswaarde van 424,8 miljoen dollar. Als we echter kijken naar de totale gebruikte opslagcapaciteit laat de markt een groei zien van 42,8% tot 566,3 petabytes. Als we uitsluitend naar Centraal- en Oost-Europa kijken laat de markt een jaar-op-jaar krimp van -14,7% zien. Deze trend is niet in alle landen zichtbaar en is volgens IDC getriggerd door de ongunstige omstandigheden in Rusland en Oekraïne. Het Midden-Oosten en Afrika (MEA) laat juist een jaar-op-jaar groei zien van 8,8%. Hiermee is de markt verantwoordelijk voor bijna 60% van de totale CEMA markt.

EMC is marktleider
De belangrijkste drie vendoren zijn dit kwartaal opnieuw EMC (26,15%), NetApp (16,09%) en HP (13,08%). Alle partijen zagen hun omzet echter teruglopen.

http://executive-people.nl afbeelding

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!