Wouter Hoeffnagel - 13 juli 2015

Hoofd van de US Office of Personnel stapt op

Katherine Archuleta, het hoofd van de US Office of Personnel Management, stapt op. Het US Office of Personnel Management werd onlangs getroffen door een tweetal cyberinbraken, waarbij persoonlijke gegevens van bijna 26 miljoen Amerikaanse ambtenaren zijn gestolen.

Archuleta heeft haar vertrek afgelopen vrijdag aan medewerkers van de overheidsdienst bekend gemaakt. De positie van de topvrouw stond al langer onder druk. Nadat duidelijk wordt dat het US Office of Personnel Management doelwit was geworden van een tweede, nog omvangrijkere aanval, werd haar positie onhoudbaar.

25,7 miljoen getroffen Amerikanen
Bij de eerste cyberaanval op de overheidsdiensten werden de persoonlijke gegevens van 4,2 miljoen Amerikaanse ambtenaren gestolen. Het onderzoek naar deze eerste cyberaanval toonde aan dat er ook een tweede aanval heeft plaatsgevonden, die aanzienlijk omvangrijker is. Bij de tweede aanval werden persoonlijke gegevens van maar liefst 21,5 miljoen ambtenaren gestolen. In totaal zijn dus 25,7 miljoen Amerikanen door het incident getroffen.

Bij de aanval is zeer gevoelige informatie buitgemaakt die is verzameld tijdens screeningprocedures. Deze screenings worden uitgevoerd indien medewerkers toegang nodig hebben tot geheime informatie. Op de screeningsformulieren wordt gevraagd naar onder andere gokgedrag, alcohol- en drugsgebruik, seksuele partners, financiële problemen, psychische aandoeningen en eventuele criminelen activiteiten (uit het verleden).

Pijnlijk incident
De aard van de gestolen data maakt het incident zeer pijnlijk voor de Amerikaanse overheid. De data kan immers eenvoudig worden misbruikt om ambtenaren die toegang hebben tot staatsgeheimen te chanteren. De database vertelt aanvallers in dit geval precies wie over welke informatie beschikt en met welke geheimen het doelwit kan worden gechanteerd.



Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!