Redactie - 23 augustus 2015

Comstor: IoT knoopt OT aan IT

Ja, zo'n kop zit vol afkortingen, maar veel mensen weten wel waar het om gaat. Internet of Things zorgt voor een samensmelting van Operations Technology met Information Technology. Die twee werelden zijn tot nog toe altijd gescheiden gebleven, maar dat is niet vol te houden in een wereld waarin elk apparaat een IP-adres heeft.

Tegenwoordig zijn er gescheiden netwerken voor elektrische impulsen en voor data. Deze netwerken gaan de komende jaren in elkaar schuiven. Cisco bijvoorbeeld is daar al langer mee bezig. Dat bleek op de Partner Summit in Montreal enkele weken geleden. Daar ging het over Internet of Things dat een totaaloplossing van OT en IT vergt. Inclusief de monitoring van wat er met en in de netwerken gebeurt.

Patrick Govers, Sales Director bij disitributeur Comstor, zegt zich vereerd te voelen dat Cisco in Nederland aan Comstor heeft gevraagd het voortouw te nemen om deze twee werelden aan elkaar te knopen. “Wellicht omdat wij in de afgelopen jaren hebben meegewerkt aan meerdere installaties in tunnels, denk aan de matrixborden, afzuiging, bewegwijzering van vluchtroutes en dergelijke. Daar hebben we al ervaren welke kenniskloof er gaapt tussen de traditionele IT en de ontwerpers en bouwers van tunnels. Wij hebben de kennis en ervaring om die kloof te dichten en nieuwe partners op een effectieve manier te laten samenwerken.”

Een voorbeeld waarom OT en IT naar elkaar toe moeten? “Neem Schiphol; daar brandt dag en nacht licht; vrijwel met dezelfde intensiteit. Terwijl de intensiteit waarmee passagiers en personeel aanwezig zijn, wisselt. Daar kan IT helpen om het licht af te stemmen op de behoefte. Zo zijn er talloze voorbeelden aan te halen. Eigenlijk is alles mogelijk, echter vaak is men door onwetendheid niet bekend met de beschikbare oplossingen. “

Rond de tafel

Maar hoe pak je dat aan? “Wij gaan een ecosysteem opzetten van betrokken partijen uit beide werelden. Het gaat dan vooral om mensen die in staat zijn een verbinding te maken. Mensen die gewend zijn over hun eigen muurtje heen te kijken.

We moeten natuurlijk ook rond de tafel met de mensen van de technische bedrijven. De leveranciers, de installateurs en de brancheorganisaties. Al die partijen moeten met elkaar samenwerken om Internet of Things een succes te laten zijn.”

Hij vertelt dat Comstor in Latijns Amerika reeds een IoT-pilot is gestart. Hier is een enorme vooruitgang geboekt met Smart Cities, waaronder in Brazilië, mede gestimuleerd door de afgelopen Wereldbeker voetbal en de komende Olympische Spelen. “De impact is dermate groot dat andere steden snel zullen volgen en daar hebben we reeds onze ervaringen opgedaan betreft hoe we OT en IT partners moeten samenbrengen om dit te realiseren.”

Dezelfde aanpak zal trouwens gelden voor andere marktsegmenten zoals retail, energiebedrijven en gezondheidszorg, want er is geen enkele partner die vandaag de volledige kennis heeft en dus een totaalpakket kan aanbieden en dat zal wellicht ook niet op korte termijn gebeuren.

Enorme impact

De impact van IoT zal enorm groot zijn in het bedrijfsleven, maar ook in ons persoonlijk leven. Hoewel mensen het tegendeel beweren, creëert IoT volgens Govers vooral enorm veel werkgelegenheid.

“Samen met Cisco en partijen uit de OT-wereld zullen we reeds na de zomer starten met sales en technische opleidingen waarbij we partners in staat stellen om meer kennis te vergaren hoe ze een businessmodel kunnen opzetten en vooral hoe ze partnerships kunnen aangaan met elkaar om zo innovatieve oplossingen in de markt te zetten. Naast deze opleidingen zullen we ook assessment-testen aanbieden om te kijken wat er nog ontbreekt aan hun kennis en welke specialisaties ze kunnen ontwikkelen. Aangezien we dit voor vele partners kunnen doen zal dit ons ook in staat stellen om bepaalde partners samen te brengen en zodoende hun sterke kanten en specialiteiten samen te voegen.

Bruggen slaan

“Wij, als value added distributeur, hebben ervaring met nieuwe oplossingen in de markt te zetten zoals Collaboration en Datacenter. Ook zijn we gewend bruggen te slaan tussen leveranciers en partners en tussen partners en eindklanten. We zijn gewend kennis over te dragen en projecten met diverse partijen tot een goed eind te brengen. We zijn er zeker van dat IoT van een andere dimensie zal zijn en daarom zullen we dan ook investeren in partnerships en dedicated resources om dit in goede banen te leiden.

“Onze ervaring met reseller development is goed te gebruiken bij deze nieuwe uitdaging”, vindt Govers.

“Wij vinden het buitengewoon interessant om dit veld te betreden. We hebben een businessplan klaar en we zijn al druk doende een selecte groep direct betrokkenen samen te stellen. Een voorhoede. Als dat goed loopt, kan de olievlekwerking beginnen. Dan zien we dat OT en IT in elkaar schuiven. En het is een voorrecht om actief deel te nemen aan deze beweging.”

Door: Teus Molenaar

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!