Wouter Hoeffnagel - 23 juli 2015

Goede roadmap naar SDN is noodzakelijk om van alle voordelen te profiteren

Software-Defined Networking (SDN) is een trend waar enorm veel aandacht voor is. Bij SDN wordt hardware ondergeschikt gemaakt aan software en bepaalt software in grote mate de werking van apparatuur. Dit maakt het mogelijk switches, routers en andere netwerkapparatuur van allerlei fabrikanten te combineren en deze aan te sturen met software van een andere partij. Flexibiliteit, schaalgrootte en een kortere time-to-market zijn hiervan de voordelen. Een volledig Software-Defined Datacenter, een datacenter dat volledig is gebaseerd op SDN, is op dit moment nog toekomstmuziek en is pas over vijf tot zeven jaar volledig uitontwikkeld. Bedrijven zullen echter nu al moeten inspelen op deze opkomende trend om tijdig klaar te zijn voor SDN en de grote veranderingen in de manier van werken die dit met zich meebrengt. Een goede roadmap is hierbij noodzakelijk, aldus Wim van Laarhoven, manager system engineering bij Brocade.

Dit is de boodschap die Brocade op de DHPA Techday heeft meegegeven aan bezoekers. Brocade was dit jaar opnieuw sponsor van deze dag voor én door technici. Het bedrijf ziet SDN als de toekomst. Van Laarhoven: “Openheid staat bij SDN centraal. Open betekent dat producten van verschillende leveranciers met elkaar gecombineerd kunnen worden in één omgeving en probleemloos met elkaar kunnen samenwerken. Hierbij worden hardwareproducten gecombineerd met een softwarelaag, ook wel de software stack genoemd. Open standaarden zoals OpenFlow en OpenStack zorgen ervoor dat hardware en software ongeacht de fabrikant met elkaar kan samenwerken. Brocade levert inmiddels een brede reeks switches, routers, controllers en andere oplossingen met ondersteuning voor deze protocollen.” 

Eenvoudig beheer, grote schaalbaarheid en korte time-to-market
“SDN biedt verschillende voordelen. Een netwerkomgeving is door SDN eenvoudiger te beheren doordat apparatuur met één softwarelaag kan worden aangestuurd. Veranderingen kunnen daar door veel sneller worden doorgevoerd, in real-time indien gewenst en niet meer handmatig per device. De softwarelaag maakt schaalvergroting daarnaast eenvoudiger. Extra hardware kan probleemloos aan een bestaande omgeving worden toegevoegd en worden aangestuurd met de bestaande softwarelaag. Deze flexibliteit maakt het mogelijk in kortere tijd de onderliggende infrastructuur van een applicatie of dienst te verzorgen. SDN kan bedrijven dus helpen de time-to-market van oplossingen te verkorten”, aldus Van Laarhoven.

Van Laarhoven vervolgt: “SDN is echter niet één oplossing, maar juist een aanpak waarbij een scala aan oplossingen door de gehele organisatie geïmplementeerd zouden moeten worden om van alle voordelen te profiteren. Het begrip multidisciplinair speelt bij SDN dan ook een grote rol. SDN is multidisciplinair in technologie, maar ook in organisatie. Zowel het netwerk-, storage- als applicatieteam zijn nauw bij SDN betrokken. Je ziet dat traditionele organisaties door dit multidisciplinaire karakter moeite hebben SDN als begrip te bevatten. De technologie treedt al snel buiten de oevers van één bepaalde functie, waardoor teams moeten samenwerken en kennis moeten delen om met SDN aan de slag te kunnen.” 

Breder opleiden
Professionals zullen in de toekomst dan ook veel breder opgeleid moeten worden ter voorbereiding op de technologie, aldus Van Laarhoven. 'Dit zien we nu al terug in huidige opleidingen voor beheerders en architecten. Deze groep haalt steeds vaker bijvoorbeeld een major in networking en een minor in storage en servers. Deze gebieden overlappen elkaar in toenemende mate en kunnen dus niet langer als losse segmenten van de ICT-markt worden gezien. Professionals hebben kennis over verschillende vakgebieden nodig om aan de slag te kunnen met SDN.”

In de toekomst gaan bedrijven werken met een Software-Defined Datacenter, een datacenter waarin alle hardware wordt aangestuurd door een softwarelaag zegt Van Laarhoven: "Het is echter niet eenvoudig de ideale roadmap naar zo’n Software-Defined Datacenter op te zetten. SDN-oplossingen zijn nog niet uitontwikkeld en bevatten op dit moment nog flinke verschillen in werkwijze. Het is dan ook van belang de juiste oplossingen te kiezen die voldoende openheid bieden voor SDN. Dit noemen wij ook wel ‘SDN-ready’ producten. Wie immers nu investeert in de verkeerde producten zal over een aantal jaar opnieuw moeten investeren om de opgelopen achterstand weg te werken. Deze verkeerde keuze kost niet alleen geld, maar kan ook vertraging veroorzaken in de uiteindelijke overstap naar SDN. Brocade begeleidt klanten in het opstellen van de ideale roadmap naar SDN.”

Simplificatie en automatisering
Technici zouden zich op dit moment moeten richten op twee punten: simplificatie en automatisering zo vindt Van Laarhoven: "Dit leidt niet direct tot échte SDN, maar is wel een opzet hiervoor. Omgevingen zullen aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen om überhaupt het traject van SDN in te kunnen slaan. Infrastructuren en applicaties zijn op dit moment bijvoorbeeld nog dusdanig ingewikkeld dat de automatisering hiervan een grote uitdaging is. Deze zullen vereenvoudigd moeten worden om het uiteindelijke SDN te kunnen omarmen. Dit kunnen technici bijvoorbeeld doen met onze VCS Ethernet Fabric en SAN switches, die helpen een netwerk te versimpelen. Een VCS Ethernet Fabric switch kan bijvoorbeeld eenvoudig worden uitgebreid door hier simpelweg een tweede VCS Ethernet Fabric aan te koppelen. De switches zijn bekend met elkaar en kunnen zonder enige configuratie met elkaar samenwerken.”

Deze simplificatie is noodzakelijk om automatisering mogelijk te maken, vervolgt Van Laarhoven: "Hoe ingewikkelder processen verlopen hoe moeilijker en risicovoller het is om deze processen te automatiseren. Het verschil tussen het automatisch configureren van één of vijftig switches lijkt wellicht klein, aangezien de configuratie automatisch wordt uitgevoerd. Wie echter vijftig keer iets laat configureren loopt ondanks automatisering toch de kans dat er onregelmatigheden optreden die voor problemen kunnen zorgen. Door alle switches aan elkaar te koppelen en te virtualiseren als één switch, hoeft nog maar één switch te worden geconfigureerd. Beheerders weten dus zeker dat alle fysieke switches altijd synchroon en volledig correct geconfigureerd zijn.”

Time-to-market
Van Laarhoven besluit: "Voor de online sector is time-to-market van groot belang, wat naar onze verwachting een belangrijke reden zal zijn voor de sector om SDN vroegtijdig te omarmen. Wie een product als eerste op de markt weet te brengen heeft immers een voordeel over zijn concurrenten. Wij vinden het dan ook van belang partijen in de online sector goed voor te lichten over SDN, de mogelijkheden die deze technologie biedt, de roadmap naar SDN en de gevaren die hierbij op de weg liggen."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!